Placki ziemniaczane z marchewką i cukinią, podawane z miętowym dressingiem
Myśląc o ziemniakach, w głowie natychmiast wizualizuje mi się idea placków. Ale nie takich tradycyjnych; moje placki są zawsze pełne różnych warzyw oraz niecodziennych przypraw. Dlatego dziś proponuję Wam jeden z moich ulubionych przepisów na chrupiące placuchy z młodą marchewką oraz cukinią. Dodatek imbiru i kolendry robi swoje, a miętowy dressing czyni z nich prawdziwą ziemniaczaną ucztę. Gorąco zachęcam, tym bardziej że przygotujecie je w zaledwie pół godziny.
*
SKŁADNIKI
na 2 tuziny placków
Placki:
- 4-6 ziemniaków (ok. 800 g)
- 2 duże marchewki (lub pęczek młodej)
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- 3 cm kłącza imbiru
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- kubek jogurtu greckiego (400 g)
- solidna garść listków mięty ogrodowej
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
Do przybrania:
- pomidorki koktajlowe (ok. 12 szt.)
- listki mięty ogrodowej
*
PRZYGOTOWANIE Dressing Miętę drobno posiekaj, czosnek zetrzyj na drobnych oczkach i wszystko wymieszaj razem z jogurtem. Dopraw szczyptą soli.
Placki Ziemniaki oraz marchew umyj i obierz, a następnie razem z cukinią zetrzyj na tartce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Imbir oraz czosnek zetrzyj na małych oczkach. Kolendrę utłucz w moździerzu.
Wszystkie warzywa wrzuć do dużej miski, wbij jajka, dodaj mąkę oraz kolendrę i dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce masy, formując placki. Smaż z obu stron na złoto, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.
Podawaj od razu z miętowym dressingiem, poprzekrawanymi na pół pomidorkami i świeżą miętą.
*