Musztardowe paluszki z kurczaka w sezamie
Przepis na paluszki z kurczaka jest bardzo szybki i prosty do wykonania. Rewelacyjnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę czy szybki dodatek do obiadu.
Paluszki z kurczaka dobrze podać z dodatkiem sosu – polecam wypróbować ketchup z dyni lub sos czosnkowy. Myślę, że zachwalać ich dodatkowo nie trzeba, bo są tak smaczne, że znikają ze stołu momentalnie.
Pomysł do wykorzystania dla zapracowanych studentów – jako zamiennik standardowych frytek.
Zobacz też: jak zrobić ketchup z dyni Składniki:- filet z kurczaka
- 1/2 szkl. białego sezamu
- 1/2 szkl. bułki tartej
- 1 jajko
- 1-2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz, papryka ostra
- Pierś z kurczaka umyć i osuszyć a następnie pokroić w paski ok. 3-4 cm. Posypać solą, pieprzem i papryką.
- W jednej miseczce roztrzepać jajko razem z musztardą a w drugiej wymieszać sezam razem z bułką tartą.
- Przyprawione mięso zanurzać w jajku a następnie obtoczyć w panierce.
- Paluszki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Paluszki z kurczaka możemy tez upiec w piekarniku. Wystarczy ułożyć je na blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180’C i piec przez ok. 15-20 min.