Bardzo lubię maliny i to nie dlatego, że mieszkam w zagłebiu malinowym ale dlatego, że jest to owoc, który świetnie sprawdza się w wypiekach. Żadne ciasto tak nie pachnie jak to z malinami.
Na ciepły dzień – lekkie danie. Klasyk włoskiej kuchni.Robię je często, i zawsze smakuje wybornie. Nawet mieszanie mi nie przeszkadza. Efekt końcowy wszystko wynagradza.
Niesamowite połączenie. Cudownie zaskakujące, te dwa składniki pasują do siebie niemal tak dobrze jak pomidory i bazylia. A do tego działają orzeźwiająco i pobudzająco prawie jak mocna kawa. W upalny dzień z powodzeniem zastąpią grzeszne ciężkie przekąski :-)
Tarty są specjalnością kuchni francuskiej i mają wiele postaci. W zależności od pory roku, gustu i humoru możemy delektować się tartą z owocami sezonowymi lub warzywami a także różnymi gatunkami mięs i ryb. Bez wątpienia zaletą tarty jest to, że doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest bardzo łatwa do zrobienia a jej przygotowanie nie pochłania zbyt wiele czasu.
Musztardę jako dodatek do mięsa sprawdziłam juz wiele razy. Znakomicie pasuje zarówno do drobiu jak i wieprzowiny. Wczorajszy obiad nie był jakiś eksluzywny ale smakował wszystkim a to przecież najważniejsze. Tym razem dodałam francuską musztardę, która kuleczkami gorczycy może uatrakcyjniać wygląd potrawy.
Uwielbiam cukinię, po prostu kocham jej smak. Cukinia z grilla to już poezja - taka zwykła, tylko polana oliwą przed upieczeniem. Dziś ekspresowe lekkie danie z grilla na letni obiad lub kolację - połączenie cukinii z delikatnym mięsem z piersi kurczaka - musicie tego spróbować.
Dzisiejsze ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, po prostu pyszne. Po upieczeniu lekko mi opadło w środku ale smaku wogóle to nie zmieniło. Maliny jak zwykle doskonale się sprawdziły a kropką nad i była migdałowa kruszonka.
Jeżeli o mnie chodzi, na pierwszym miejscu stawiam łososia wędzonego na zimno - jest fantastyczny! Mogę go jeść i z chlebem, i w sałatkach, ale smakuje mi także "luzem". Dzisiaj postanowiłam wykorzystać go do sałatki z jajkiem.
Crostini to takie małe bruschette. Jedyną różnicą jest to, że jest robione z białego chleba pieczonego na drożdżach, a nie na zakwasie. Ja użyłam ciabatty, tak jak poleca autor przepisu.Puree z zielonego groszku i bobu nadaje się nie tylko na crostini i bruschette, można je śmiało podać jako dip do przekąsek takich jak paluszki chlebowe itp.Jest bardzo świeże i orzeźwiające. Kusi swoim zapachem, kolorem i oryginalnym smakiem.Coś dla osób lubiących wyjadać dopiero co zerwany groszek wprost z łupinki.
Proste i pyszne danie! Ugotowana fasolka połączona z frytkami z młodych ziemniaków i podsmażone razem na oliwie z czosnkiem i cebulą...plus surowe pomidorki.
Danie błyskawiczne i uniwersalne ponieważ super smakuje zarówno ze świeżym pieczywem jak też z ryżem, makaronem czy młodymi ziemniaczkami. Czyli co kto lubi…
Zaganiana dzisiaj byłam więc i w biegu gotowałam. Do końca nie wiedziałam czy będzie zjadliwe ale okazało się, że to całkiem fajne danie, które można przygotować szybko i zjeść zarówno na ciepło jak też zabrać do pracy jako lunch.