DROBIOWE SZASZŁYKI Z CUKINIĄ
Uwielbiam cukinię, po prostu kocham jej smak. Cukinia z grilla to już poezja - taka zwykła, tylko polana oliwą przed upieczeniem.
Dziś ekspresowe lekkie danie z grilla na letni obiad lub kolację - połączenie cukinii z delikatnym mięsem z piersi kurczaka - musicie tego spróbować.
Szaszłyki z grilla: kurczak, cukinia i papryka - foto - Laura
SKŁADNIKI:
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Warzywa umyć i pokroić na kawałki wielkością podobne do kawałków mięsa. Wszystko wrzucić do jednaj miski, zalać marynatą i odstawić na około godzinę (może być trochę krócej lub trochę dłużej).
Na patyczki od szaszłyków nadziewać naprzemiennie paprykę cukinie i mięso. Piec na grillu z każdej strony. W mojej wersji szaszłyki zostały podane z fasolką szparagową z czosnkiem.
Dziś ekspresowe lekkie danie z grilla na letni obiad lub kolację - połączenie cukinii z delikatnym mięsem z piersi kurczaka - musicie tego spróbować.
Szaszłyki z grilla: kurczak, cukinia i papryka - foto - Laura
SKŁADNIKI:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2 spore cukinie
- 3-4 papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy
- sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Warzywa umyć i pokroić na kawałki wielkością podobne do kawałków mięsa. Wszystko wrzucić do jednaj miski, zalać marynatą i odstawić na około godzinę (może być trochę krócej lub trochę dłużej).
Na patyczki od szaszłyków nadziewać naprzemiennie paprykę cukinie i mięso. Piec na grillu z każdej strony. W mojej wersji szaszłyki zostały podane z fasolką szparagową z czosnkiem.