Szpinak, suszone pomidory i feta w cieście francuskim

Wygospodarowałam wreszcie trochę wolnego czasu żeby wrócić do mojego posta z 5 lipca. Głównym bohaterem było ciasto francuskie, które nafaszerowałam nie tylko mięsem i porami ale też szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą. Inspiracją dla tej drugiej propozycji był przepis znaleziony na goodfood.com. Zamiast tarty zrobiłam sakiewki a zamiast ciasta filo zastosowałam ciasto francuskie. Dodałam oliwki, które doskonale komponują
się z pozostałymi składnikami. Efekt zobaczcie sami i zachęcam do wypróbowania bo smak jest wyjątkowy.

Zdjęcie - Szpinak, suszone pomidory i feta w cieście francuskim  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji –  8

Czas wykonania –  35 min.

Stopień trudności – łatwy

 

Składniki:

  • ciasto francuskie (25cm x 45 cm.),
  • 200 g świeżego szpinaku (ewentualnie może być mrożony w liściach),
  • 175 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 100 g fety,
  • 5 czarnych i 5 zielonych oliwek,
  • 1 jajko (oryginalny przepis podaje 2 ale sądzę, że do ciasta francuskiego farsz byłby zbyt mokry),
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania:

  1. szpinak płuczemy i blanszujemy 3 min., następnie odsączamy i kroimy,
  2. oliwki kroimy w plasterki,
  3. do szpinaku dodajemy pokrojone pomidory, oliwki, pokruszony ser feta oraz roztrzepane jajko,
  4. farsz doprawiamy solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym i mieszamy,
  5. ciasto francuskie dzielimy na 8 prostokątów o wym.12,5 cm. x 11,25 cm.,
  6. każdy prostokąt ciasta smarujemy oliwą, w której były pomidory,
  7. na środek każdego prostokąta nakładamy farsz i składamy ciasto jak kopertę,
  8. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C i pieczemy około 20 min.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy