Szpinak, suszone pomidory i feta w cieście francuskim
Wygospodarowałam wreszcie trochę wolnego czasu żeby wrócić do mojego posta z 5 lipca. Głównym bohaterem było ciasto francuskie, które nafaszerowałam nie tylko mięsem i porami ale też szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą. Inspiracją dla tej drugiej propozycji był przepis znaleziony na goodfood.com. Zamiast tarty zrobiłam sakiewki a zamiast ciasta filo zastosowałam ciasto francuskie. Dodałam oliwki, które doskonale komponują
się z pozostałymi składnikami. Efekt zobaczcie sami i zachęcam do wypróbowania bo smak jest wyjątkowy.
Ilość porcji – 8
Czas wykonania – 35 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- ciasto francuskie (25cm x 45 cm.),
- 200 g świeżego szpinaku (ewentualnie może być mrożony w liściach),
- 175 g suszonych pomidorów w oleju,
- 100 g fety,
- 5 czarnych i 5 zielonych oliwek,
- 1 jajko (oryginalny przepis podaje 2 ale sądzę, że do ciasta francuskiego farsz byłby zbyt mokry),
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
- szpinak płuczemy i blanszujemy 3 min., następnie odsączamy i kroimy,
- oliwki kroimy w plasterki,
- do szpinaku dodajemy pokrojone pomidory, oliwki, pokruszony ser feta oraz roztrzepane jajko,
- farsz doprawiamy solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym i mieszamy,
- ciasto francuskie dzielimy na 8 prostokątów o wym.12,5 cm. x 11,25 cm.,
- każdy prostokąt ciasta smarujemy oliwą, w której były pomidory,
- na środek każdego prostokąta nakładamy farsz i składamy ciasto jak kopertę,
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C i pieczemy około 20 min.