Sałatka z jajkiem i łososiem
Całkiem niedaleko odkryliśmy fantastyczną wędzarnię ryb. Właściciel przywozi świeże ryby z Pojezierza Kaszubskiego i wędzi je na miejscu, można więc kupić świeżą sieję, suma czy pstrąga, ale są też inne ryby, takie jak jesiotr, makrela i łosoś. Jeżeli o mnie chodzi, na pierwszym miejscu stawiam łososia wędzonego na zimno - jest fantastyczny! Mogę go jeść i z chlebem, i w sałatkach, ale smakuje mi także "luzem". Dzisiaj postanowiłam wykorzystać go do sałatki z jajkiem.
Składniki na jedną porcję:
kilka liści sałaty
2 jajka ugotowane na twardo
100 g łososia wędzonego na zimno
kilka pomidorków daktylowych
garść czarnych oliwek
Dressing:
2 łyżki oliwy
łyżka soku cytrynowego
łyżka kaparów, drobniutko posiekanych
pieprz czarny, świeżo zmielony
Sałatę umyj, ułóż na talerzu. Na sałacie ułóż jajka pokrojone na ćwiartki, łososia i pomidory w plasterkach. Na wierzchu rozrzuć oliwki. Posiekane kapary wymieszaj z oliwą, sokiem cytrynowym i pieprzem, polej sałatkę i podawaj. Bardzo dobrze smakuje z lampką białego wytrawnego wina :)