Ciasto jogurtowe z malinami i migdałową kruszonką

Ciasto jogurtowe z malinami i migdałową  kruszonką

Skoro trwa sezon malinowy wypada coś z nimi upiec. Wahałam się między ciastem jogurtowym a ucieranym, zdecydowałam się jednak na to pierwsze. Ucierane z truskawkami a także z rabarbarem niedawno było więc wolałam sięgnąć po takie którego dawno nie piekłam. Dzisiejsze ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, po prostu pyszne. Po upieczeniu lekko mi opadło  w środku ale smaku wogóle to nie zmieniło. Maliny jak zwykle doskonale się sprawdziły a kropką nad i była migdałowa kruszonka.

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z malinami i migdałową  kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  •  3 szkl. mąki
  • 30 dag malin
  • 1 i 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 kostki masła (125 g)
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • 1/2 szklanki migdałów pokrojonych na słupki
  • 1/3 szklanki mielonych lub tartych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru

Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami, migdałami pokrojonymi w słupki oraz z cukrem.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt , olej i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na muffiny). Wsypać maliny i ostrożnie wymieszać albo ułożyć je na wierzchu (ja tak zrobiłam). Wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyścielonej pergaminem blachy. Posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec w temp. 180  st.C. przez 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów