Pikantne świderki z wątróbką i pomidorem

Pikantne świderki z wątróbką i pomidorem

Czas, czas, czas…jak ja go nie lubię a właściwie nie lubię jego braku. Zaganiana dzisiaj byłam więc i w biegu gotowałam. Do końca nie wiedziałam czy będzie zjadliwe ale okazało się, że to całkiem fajne danie, które można przygotować szybko i zjeść zarówno na ciepło jak też zabrać do pracy jako lunch.

Zdjęcie - Pikantne świderki z wątróbką i pomidorem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji – 3

Czas wykonania – 25 min.

Stopień trudności –  łatwy

 Składniki:

  • 300 g wątróbki drobiowej,
  • 250 g makaronu (świderki),
  • 2 pomidory,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka chili w płatkach,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,

 

Sposób wykonania:

  1. wstawiamy makaron i gotujemy w osolonej wodzie około 12 min., następnie odsączamy na durszlaku,
  2. wątróbkę oczyszczamy z błon i innych dziwnych rzeczy, płuczemy i obtaczamy w mące,
  3. na rozgrzanym oleju smażymy wątróbkę na złoty kolor, kiedy zmięknie, solimy i doprawiamy pieprzem, podlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 6-7 min.,
  4. pomidory myjemy, kroimy w ósemki,
  5. na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jak zacznie skwierczeć dodajemy chili, paprykę, ugotowany makaron, wątróbkę i pomidory, delikatnie mieszamy podgrzewając chwilkę (1-2 min.), ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem,
  6. gotowe danie podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Kategorie przepisów