Fasolka szparagowa w pomidorach z oregano
Ostatnio jakoś trudno mi się zmobilizować do gotowania jakiś bardziej skomplikowanych dań. Najmniejsza linia oporu- indycze eskalopki, makaron albo po prostu wielki gar zupy kalafiorowej. Dziś więc prosta fasolka. Naprawdę niewiele z nią roboty, dobrze smakuje zarówno na ciepło jak na zimno, fajny dodatek do porcji mięsa.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Fasolka szparagowa w pomidorach z oregano Składniki
- fasolka szparagowa - 500 g
- puszka siekanych pomidorów - 1 szt
- cebula - 1 szt
- oregano - 1 łyżeczka, suszone
- oregano - 1 gałązka, świeże
- oliwa - 2 łyżki
- melasa - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
W dużym rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć na nią posiekaną cebulę oraz oregano. Podsmaż. Dorzuć fasolkę (oczyszczoną) oraz pomidory (ewentualnie dolej trochę wody). Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Przypraw, przed podaniem dodaj świeże listki oregano.
(Moją fasolkę podałam z polędwiczkami wieprzowymi. Doprawiłam je tylko solą i pieprzem, usmażyłam na odrobinie oliwy i odstawiłam, aby mięso "odpoczęło". Na patelnię wlałam nieco wody, dodałam łyżkę octu balsamicznego, melasy oraz łyżkę marmolady z borówek. Posoliłam, popieprzyłam i zredukowałam tak powstały sos gotując kilka minut na średnim ogniu).