Warzywna tarta z sosem serowo-czosnkowym
Tarty są specjalnością kuchni francuskiej i mają wiele postaci. W zależności od pory roku, gustu i humoru możemy delektować się tartą z owocami sezonowymi lub warzywami a także różnymi gatunkami mięs i ryb. Bez wątpienia zaletą tarty jest to, że doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest bardzo łatwa do zrobienia a jej przygotowanie nie pochłania zbyt wiele czasu. Ja nie jestem mistrzynią w pieczeniu ciast i nie lubię tego robić dlatego używam gotowego ciasta francuskiego, które pozwala mi błyskawicznie przygotować smaczny, aromatyczny i pożywny obiad, kolację lub przekąskę na spotkanie w gronie znajomych i przyjaciół.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 40 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 250-270 g ciasta francuskiego (użyłam gotowego),
- ½ brokuła,
- ½ kalafiora,
- 200 g fasolki szparagowej (dodałam żółtą ale może być też zielona),
- 90 g sera ( dowolny twardy ser żółty)
- 270 ml śmietany (18%),
- 1 jajko,
- 2 duże ząbki czosnku lub 3 małe,
- masło do wysmarowania blachy lub naczynia żaroodpornego,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
- kalafiora i brokuł dzielimy na mniejsze różyczki a fasolkę oczyszczamy (odcinamy końcówki),
- warzywa gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru około 7 min.,
- w tym czasie robimy sos: do śmietany dodajemy starty ser, czosnek roztarty z solą, roztrzepane jajko, doprawiamy pieprzem i solą (około ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu), dokładnie mieszamy,
- blachę lub naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła, układamy ciasto francuskie, dociskając palcami, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C na 5 min,
- następnie odcedzamy warzywa i schładzamy lekko pod bieżącą, zimną wodą,
- wyjmujemy ciasto francuskie z piekarnika i na podpieczone ciasto wlewamy ½ przygotowanego sosu, układamy warzywa i polewamy resztą sosu,
- wstawiamy do piekarnika na 20-25 min.