Cyc kurczaka w sosie ziołowo-śmietanowym

Cyc kurczaka w sosie ziołowo-śmietanowym

Kto pamięta moje ziołowe masełka łapka w górę! Dzisiaj po raz kolejny dzięki posiadaniu w zamrażalniku kilku rodzajów takich masełek zrobiłam obiad w 15 minut. Danie błyskawiczne i uniwersalne ponieważ super smakuje zarówno ze świeżym pieczywem jak też z ryżem, makaronem czy młodymi ziemniaczkami. Czyli co kto lubi…

Zdjęcie - Cyc kurczaka w sosie ziołowo-śmietanowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  15 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 1 podwójny filet kurczaka lub indyka,
  • 20 g masełka z bazylią, pietruszką i czosnkiem,
  • 10 g masełka ze szczypiorkiem,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 70 ml. gęstego jogurtu naturalnego np. bałkański
  • 1 mała cebula,
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę,
  2. oprószamy solą i pieprzem,
  3. cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę,
  4. na patelni roztapiamy masełka, dodajemy cebulę i mieszając podsmażamy 2 min.
  5. następnie dodajemy pokrojone mięso i smażymy aż się lekko zarumieni (około 5-7 min),
  6. wlewamy śmietanę oraz jogurt, ewentualnie doprawiamy jeszcze pieprzem i solą, podgrzewamy 2 min. mieszając.

Inne dania na bazie ziołowych masełek:

1. Mix warzyw z sosem serowo-ziołowym

Kategorie przepisów