Cyc kurczaka w sosie ziołowo-śmietanowym
Kto pamięta moje ziołowe masełka łapka w górę! Dzisiaj po raz kolejny dzięki posiadaniu w zamrażalniku kilku rodzajów takich masełek zrobiłam obiad w 15 minut. Danie błyskawiczne i uniwersalne ponieważ super smakuje zarówno ze świeżym pieczywem jak też z ryżem, makaronem czy młodymi ziemniaczkami. Czyli co kto lubi…
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 15 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1 podwójny filet kurczaka lub indyka,
- 20 g masełka z bazylią, pietruszką i czosnkiem,
- 10 g masełka ze szczypiorkiem,
- 100 ml śmietany 30%,
- 70 ml. gęstego jogurtu naturalnego np. bałkański
- 1 mała cebula,
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę,
- oprószamy solą i pieprzem,
- cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę,
- na patelni roztapiamy masełka, dodajemy cebulę i mieszając podsmażamy 2 min.
- następnie dodajemy pokrojone mięso i smażymy aż się lekko zarumieni (około 5-7 min),
- wlewamy śmietanę oraz jogurt, ewentualnie doprawiamy jeszcze pieprzem i solą, podgrzewamy 2 min. mieszając.
Inne dania na bazie ziołowych masełek: