Crostini z puree z zielonego groszku i bobu

Crostini z puree z zielonego groszku i bobu
Zdjęcie - Crostini z puree z zielonego groszku i bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Crostini to takie małe bruschette. Jedyną różnicą jest to, że jest robione z białego chleba pieczonego na drożdżach, a nie na zakwasie. Ja użyłam ciabatty, tak jak poleca autor przepisu.Puree z zielonego groszku i bobu nadaje się nie tylko na crostini i bruschette, można je śmiało podać jako dip do przekąsek takich jak paluszki chlebowe itp.Jest bardzo świeże i orzeźwiające. Kusi swoim zapachem, kolorem i oryginalnym smakiem.Coś dla osób lubiących wyjadać dopiero co zerwany groszek wprost z łupinki.
Crostini z puree z zielonego groszku i bobu*:
  • 150 g świeżo wyłuskanego groszku
  • 250 g świeżo wyłuskanego bobu
  • mały pęczek liści mięty
  • 50 g tartego sera pecorino lub parmezanu
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

  • 6-8 kromek ciabatty, opieczonych na rumiano na ruszcie albo na patelni grillowej, natartych ząbkiem czosnku, skropionych oliwą

  • 1 kula mozzarelli

W moździerzu ucieram liście mięty ze szczyptą soli i groszkiem. Stopniowo dodaję bób i dokładnie rozcieram. Utarte warzywa przekładam do miseczki, dodaję ser, sok z cytryny i oliwę, dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.Gotowe pure rozsmarowuję, podaję z kawałkami porwanej mozzarelli.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Jamie'go Oliver'a pt. „Włoska wyprawa Jamiego”,

Kategorie przepisów