Risotto alla parmigiana.

Risotto alla parmigiana.


Zdjęcie - Risotto alla parmigiana. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wreszcie kilka dni słońca!...Zachłannie chłonę każdy promień – jak permanentnie nie doładowana słoneczna bateria.Szerokimi łukami omijam zacienione miejsca. Ubieram krótkie spodenki i zbieram kwiatki.
Namiastka ‘normalnego’, ciepłego lata…
Na ciepły dzień – lekkie danie. Klasyk włoskiej kuchni.Robię je często, i zawsze smakuje wybornie. Nawet mieszanie mi nie przeszkadza. Efekt końcowy wszystko wynagradza.
Zdjęcie - Risotto alla parmigiana. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Risotto alla parmigiana. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Risotto alla parmigiana. Klasyk kuchni włoskiej./źródło – ten przepis/na 2 – 3 porcje
250 g ryżu do risotto / np. Arborio /ok. 1 litra gorącego bulionu60 g masła1 cebula, bardzo drobno posiekana60 ml białego wina /opcjonalnie; niestety nie posiadałam/sól i pieprz do smaku60 g tartego parmezanu
Bulion wlać do garnuszka i postawić na wolnym ogniu – powinien być cały czas gorący.Na dużej patelni rozpuścić połowę masła i zeszklić na nim cebulę / nie przypiekać jej – powinna być przezroczysta/ .
Dodać ryż i wymieszać go starannie z masłem. Smażyć przez 2 – 3 min. Dodajemy wino i czekamy, aż nieco odparuje / niestety tym razem, etap ten musiałam pominąć../Następnie stopniowo dolewamy gorącego bulionu – po jednej łyżce wazowej. Mieszając, czekamy, aż cały bulion się wchłonie, po czym powtarzamy czynność.
Risotto powinno mieć kremową konsystencję – w żadnym razie nie powinno być suche, ani też rozgotowane. I pamiętajmy o mieszaniu – należy mieszać risotto przez cały czas. Całość może trwać ok. 20 min.
Na końcu ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pozostałe masło i parmezan.Podawać gorące.

Smacznego!
Zdjęcie - Risotto alla parmigiana. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Risotto alla parmigiana. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Risotto alla parmigiana. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów