Fasolka szparagowa po katalońsku
Proste i pyszne danie! Ugotowana fasolka połączona z frytkami z młodych ziemniaków i podsmażone razem na oliwie z czosnkiem i cebulą...plus surowe pomidorki. Jedyny minus to niezbyt ciekawy wygląd dania. Ale tak to już jest, że to co wygląda niezbyt apetycznie, smakuje super! Przeps znalazłam na blogu Anitki.
Fasolka szparagowa po katalońsku
Składniki:
- 1/2 - 1 kg fasolki szparagowej
- 3- 4 średnie pomidory lub pomidorki koktajlowe
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 srednie młode ziemniaki
- szczypiorek
- sól, pieprz, słodka papryka
- oliwa
Fasolkę oczyścić i ugotować w wodzie osolonej i doprawionej szczyptą cukru. Następnie osączyć, przestudzić i każdy strąk pokropić na 3 części.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pól, duże pomidory obrać i pokropić w kostkę. ziemniaki pokroić w słupki i usmażyć jak frytki.
Na rzgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i smażyć, aż czosnek zmięknie. Następnie dodać ziemniaki i fasolkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką, chwilę razem smażyć. Dodać pomidory i delikatnie, ale starannie wymieszać. Na talerzu posypać szczypiorkiem.
smacznego!