Fasolka szparagowa po katalońsku

Fasolka szparagowa po  katalońsku

Proste i pyszne danie! Ugotowana fasolka połączona z frytkami z młodych ziemniaków i podsmażone razem na oliwie z czosnkiem i cebulą...plus surowe pomidorki. Jedyny minus to niezbyt ciekawy wygląd dania. Ale tak to już jest, że to co wygląda niezbyt apetycznie, smakuje super! Przeps znalazłam na blogu Anitki.

Zdjęcie - Fasolka szparagowa po  katalońsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Fasolka szparagowa po katalońsku

Składniki:

  • 1/2 - 1 kg fasolki szparagowej
  • 3- 4 średnie pomidory lub pomidorki koktajlowe
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 srednie młode ziemniaki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • oliwa

 

Fasolkę oczyścić i ugotować w wodzie osolonej i doprawionej szczyptą cukru. Następnie osączyć, przestudzić i każdy strąk pokropić na 3 części.

Pomidorki koktajlowe przekroić na pól, duże pomidory obrać i pokropić w kostkę. ziemniaki pokroić w słupki i usmażyć jak frytki.

Na rzgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i smażyć, aż czosnek zmięknie. Następnie dodać ziemniaki i fasolkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką, chwilę razem smażyć. Dodać  pomidory i delikatnie, ale starannie wymieszać. Na talerzu posypać szczypiorkiem.

Zdjęcie - Fasolka szparagowa po  katalońsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

smacznego!

Kategorie przepisów