Wieprzowina w sosie musztardowo-śmietanowym z ziołami
Musztardę jako dodatek do mięsa sprawdziłam juz wiele razy. Znakomicie pasuje zarówno do drobiu jak i wieprzowiny. Wczorajszy obiad nie był jakiś eksluzywny ale smakował wszystkim a to przecież najważniejsze. Tym razem dodałam francuską musztardę, która kuleczkami gorczycy może uatrakcyjniać wygląd potrawy. Ze względu na dzieci lepiej nie przesadzić z jej ilością bo musztarda zaostrza smak.
Składniki:
- 6 plastrów szynki wieprzowej
- 3 łyżki musztardy
- 1 cebula
- olej do smażenia
- szklanka śmietany
- 2 szklanki bulionu
- tymianek
- sól, pieprz
Plastry szynki podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwóch stron. Dodać posiekaną cebulę i chwilę smażyć. Dodać bulion, zioła, sól, pieprz i gotować aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodać musztardę i śmietanę i gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.
Smacznego:)