Wieprzowina w sosie musztardowo-śmietanowym z ziołami

Musztardę jako dodatek do mięsa sprawdziłam juz wiele razy. Znakomicie pasuje zarówno do drobiu jak i wieprzowiny. Wczorajszy obiad nie był jakiś eksluzywny ale smakował wszystkim a to przecież najważniejsze. Tym razem dodałam francuską musztardę, która kuleczkami gorczycy może uatrakcyjniać wygląd potrawy. Ze względu na dzieci lepiej nie przesadzić z jej ilością bo musztarda  zaostrza smak.

Zdjęcie - Wieprzowina w sosie musztardowo-śmietanowym z  ziołami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 6 plastrów szynki wieprzowej
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • szklanka śmietany
  • 2 szklanki bulionu
  • tymianek
  • sól, pieprz

Plastry szynki podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwóch stron. Dodać posiekaną cebulę i chwilę smażyć. Dodać bulion, zioła, sól, pieprz i gotować aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodać musztardę i śmietanę i gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.

Smacznego:)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy