Wieprzowina w sosie musztardowo-śmietanowym z ziołami

Musztardę jako dodatek do mięsa sprawdziłam juz wiele razy. Znakomicie pasuje zarówno do drobiu jak i wieprzowiny. Wczorajszy obiad nie był jakiś eksluzywny ale smakował wszystkim a to przecież najważniejsze. Tym razem dodałam francuską musztardę, która kuleczkami gorczycy może uatrakcyjniać wygląd potrawy. Ze względu na dzieci lepiej nie przesadzić z jej ilością bo musztarda  zaostrza smak.

Zdjęcie - Wieprzowina w sosie musztardowo-śmietanowym z  ziołami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 6 plastrów szynki wieprzowej
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • szklanka śmietany
  • 2 szklanki bulionu
  • tymianek
  • sól, pieprz

Plastry szynki podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwóch stron. Dodać posiekaną cebulę i chwilę smażyć. Dodać bulion, zioła, sól, pieprz i gotować aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodać musztardę i śmietanę i gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Wieprzowina słodko-kwaśna
8

Wieprzowina słodko-kwaśna

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Peklowana i pieczona  szynka

Peklowana i pieczona szynka

figmara figmara
figowe smaki

Wieprzowina z mascarpone i  musztardą
6

Wieprzowina z mascarpone i mu…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Roladki schabowe a
41

Roladki schabowe a

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Wieprzowina słodko -  kwaśna
1

Wieprzowina słodko - kwaśna

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Wieprzowina z fasolką  szparagową
5

Wieprzowina z fasolką szparag…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku