Pomysł na te roladki mój Mąż wypatrzył w jednym z telewizyjnych programów kulinarnych. Przekazał mi co widział i poprosił abym zrobiła je na bożonarodzeniowy obiad.
Dobrze czekoladowy, niezbyt słodki, naszpikowany bakaliami keks nie może nie smakować. Robi się łatwo, szybko by za chwilę delektować się jego pysznym smakiem.
U mnie w domu często na obiad robi się nadziewanego kurczaka lub kaczkę. To wspomnienie mojego dzieciństwa a takie nadzienie u mnie nazywa się "siekanym".
Na święta piekę najczęściej sprawdzone ciasta, ale są też i takie, które debiutują na moim stole w świąteczny czas. Tak jak ta krajanka. Czekała na swój moment dość długo, ale się doczekała.:)
Lebkuchen pojawiały się przed świętami na wielu blogach. Nie dziwię się ich popularności, bo te aromatyczne, miękkie pierniczki są naprawdę bardzo smaczne. I bardzo słodkie :)
Na imprezkach czy spotkaniach towarzyskich przydają się takie czekadełka. Zanim ogarniemy się z daniami głównymi goście mogą sobie co nie co przekąsić.
To trochę bardziej pracochłonna wersja śledzi, jednak efekt z pewnością wynagrodzi włożoną pracę. To rodzaj sałatki warstwowej, w skład której wchodzą między innymi buraczki - więc rewelacyjnie prezentuje się w szklanym naczyniu.