Klementynkowe ciasto z migdałami i dodatkiem lemon curd

Klementynkowe ciasto z migdałami i dodatkiem lemon curd

Ciasto wilgotne, cytrusowo-migdałowe, z dodatkiem lemon curd. Aromatyczne, pyszne i bardzo łatwe do wykonania.

Zdjęcie - Klementynkowe ciasto z migdałami i dodatkiem lemon curd  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klementynkowe ciasto z migdałami i z dodatkiem lemon curd

375 g klementynek, najlepiej niewoskowanch, pochodzących z ekologicznej uprawy

6 jajek

225 g cukru

250 g drobno zmielonych migdałów

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Całe owoce gotuję przez półtorej godziny. Studzę je, pozbywam się pestek, a następnie miksuję. Zmiażdzone klementynki łączę z resztą składników i ciasto przelewam do małej tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę w 180 stopniach przez ok. godzinę. Po ok. 40 minutach będzie miało zrumienioną górę, a jeszcze nieupieczony środek. Wtedy przykrywam je folią aluminiową. Piekę do tzw. suchego patyczka.

Do ostudzonego ciasta podaję lemon curd.

Zdjęcie - Klementynkowe ciasto z migdałami i dodatkiem lemon curd  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lemon curd

sok z 3 cytryn

skórki otarte z 3 cytryn

2 żółtka

2 jaja

200 g cukru

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

na koniec : 1 łyżeczka oliwy

Wszystkie składniki kremu umieściłam w rondelku, wymieszałam i podgrzewałam cały czas mieszając. Gotowałam przez 2 minuty. Zdjęłam z ognia i dodałam oliwę. Znów gotowałam przez 2 minuty. Lemon curd można przechowywać w lodówce do tygodnia.

*źródło - Blog Chillibite

Kategorie przepisów