Fasola z ryżem
Syte, pyszne i zdrowe danie :-) Chociaż do ekspresowych nie należy. Jednak jeśli ugotujemy potrawę w szybkowarze, będzie znacznie szybciej.
Składniki (spokojnie dla 3 osób):
- 1 duża marchewka,
- 1 szklanka czerwonej suchej fasoli (kidney),
- ok 1 szklanki ryżu pełnoziarnistego,
- ok 2 szklanek wody,
- 1 duża cebula,
- 1 mała papryka czerwona (lub połowa dużej),
- 2 - 3 ząbki czosnku,
- duża puszka pomidorów w sosie własnym (użyłam własnych),
- olej,
- przyprawy: sól, pieprz, ok 1 łyżki kuminu, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, szczypta chili,
- natka pietruszki.
Wykonanie:
Fasole moczymy przez noc lub gdy jesteśmy w pracy (minimum 8 godzin). Po tym czasie wylewamy wodę, przepłukujemy fasolę, ryż możemy również chwilę pomoczyć, łatwiej się pozbędziemy wszelkich nieczystości.
W szybkowarze (lub zwykłym garnku), rozgrzewamy trochę oleju, smażymy na nim pokrojoną w ćwierćplastry cebulę, dodajemy pokrojoną tak samo marchewkę, mieszamy. Paprykę kroimy w krótkie grubsze paski, dodajemy do reszty smażonych warzyw. Dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną fasolę i ryż (bez wody), pomidory (można pokroić w ćwiartki) z sokiem, wodę (jeśli gotujemy w zwykłym garnku, trzeba dodać ok 1 szklankę wody więcej). Szybkowar przykrywamy i od czasu wypuszczenia pary gotujemy ok 40 minut na średnim ogniu, po tym czasie wyłączamy ogień pod garnkiem i czekamy ok 15 minut, zanim otworzymy garnek. Po otwarciu, mieszamy, sprawdzamy czy fasola i ryż są miękkie, ew. doprawiamy. Jeśli okaże się że jeszcze nie są całkiem miękkie zakrywamy pokrywką i dogotowujemy przez kilka minut.
Podajemy posypane natką pietruszki.
Smacznego!!!
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj klik.