Mielonka zapiekana w rynienkach swojskiej roboty

Mielonka zapiekana w rynienkach swojskiej roboty

Zdjęcie - Mielonka zapiekana w rynienkach swojskiej roboty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Polecam mielonkę swojskiej roboty według przepisu mojej teściowej :-) Mielonka bierze udział m.in. w akcji "Wędliny domowe", gorąco polecam!

Składniki na marynatę:

  • 2-3 ziela angielskie
  • listek laurowy
  • garść suszonej kolendry
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól  peklowa (proporcja 3 dag soli na 1 litr wody)

Dodatkowo:

  • szynka
  • mięso wieprzowe
  • boczek - (ilość według uznania, ja daję 2,5 kg mięsa)
  • 2-3 ząbki czosnku

Zagotować wodę razem z zielem angielskim, listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu, kolendrą, marynatę ostudzić. Do zimnej marynaty dodać sól peklową, dokładnie wymieszać, włożyć mięsa do marynaty, trzymać 2-3 dni. W ciągu tych dni szynkę należy obracać i nakłuwać widelcem.

Po tym czasie mięso wyłożyć z marynaty i zmielić razem z czosnkiem. Mięso włożyć do rynienek i ułożyć na blasze w piekarniku. Zapiekać w piekarniku około 2 godzin w temperaturze 140 stopni C.

Zdjęcie - Mielonka zapiekana w rynienkach swojskiej roboty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Zdjęcie - Mielonka zapiekana w rynienkach swojskiej roboty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami    Zdjęcie - Mielonka zapiekana w rynienkach swojskiej roboty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Mielonka zapiekana w rynienkach swojskiej roboty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów