Mielonka zapiekana w rynienkach swojskiej roboty
Polecam mielonkę swojskiej roboty według przepisu mojej teściowej :-) Mielonka bierze udział m.in. w akcji "Wędliny domowe", gorąco polecam!
Składniki na marynatę:
- 2-3 ziela angielskie
- listek laurowy
- garść suszonej kolendry
- kilka ziaren pieprzu
- sól peklowa (proporcja 3 dag soli na 1 litr wody)
Dodatkowo:
- szynka
- mięso wieprzowe
- boczek - (ilość według uznania, ja daję 2,5 kg mięsa)
- 2-3 ząbki czosnku
Zagotować wodę razem z zielem angielskim, listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu, kolendrą, marynatę ostudzić. Do zimnej marynaty dodać sól peklową, dokładnie wymieszać, włożyć mięsa do marynaty, trzymać 2-3 dni. W ciągu tych dni szynkę należy obracać i nakłuwać widelcem.
Po tym czasie mięso wyłożyć z marynaty i zmielić razem z czosnkiem. Mięso włożyć do rynienek i ułożyć na blasze w piekarniku. Zapiekać w piekarniku około 2 godzin w temperaturze 140 stopni C.
Smacznego!