Roladki schabowe z szynką parmeńską, szpinakiem i feta
Pomysł na te roladki mój Mąż wypatrzył w jednym z telewizyjnych programów kulinarnych. Przekazał mi co widział i poprosił abym zrobiła je na bożonarodzeniowy obiad. Ja jako dobra żona oczywiście podjęłam się wyzwania i przyrządziłam roladki wg wskazówek Męża, które brzmiały następująco: na jakieś mięso, takie pobite młotkiem, trzeba położyć szynkę parmeńską, na to jakieś zielone, chyba szpinak z jakimś serem., później trzeba zawinąć i już'.Cały proces przygotowania był oczywiście improwizacją bo nie wiedziałam dokładnie o jakie mięso chodzi, czy szynka parmeńska na pewno była parmeńską, zielenina szpinakiem oraz jaki ser najbardziej pasowałby do tego niepewnego zestawienia.Po degustacji Mąż stwierdził jednak, że to co stworzyłam na pewno jest tym czymś z tv ,co tak bardzo mu się spodobało, bo jest … (cenzura) smaczne:)Tak więc polecam w imieniu swoim i Męża:)
Roladki schabowe z szynką parmeńską, szpinakiem i feta:
Szpinak blanszuję wrzątkiem, przelewam zimną wodą, odciskam z nadmiaru wody i siekam. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła, wrzucam szpinak i czosnek, mieszam. Smażę ok 10 min na małym płomieniu mieszając od czasu do czasu. Podsmażony szpinak przekładam do miski, dodaje ser feta, mieszam. Doprawiam do smaku solą.Plastry schabu rozbijam delikatnie płaską stroną tłuczka do mięsa, oprószam pieprzem. Na każdym plastrze schabu układam po 2 plasterki szynki parmeńskiej i 1/6 farszu szpinakowo-serowego, który rozsmarowuję równomiernie na szynce zachowując małe odstępy od brzegu. Tak przygotowane plastry schabu zawijam w ścisłe roladki (boku zawijam do środka), spinam je wykałaczkami aby się nie rozwinęły. Roladki oprószam świeżo zmielonym pieprzem*.Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła z 2 łyżkami oleju. Podsmażam roladki, na średnim płomieniu, z każdej strony do momentu aż staną się rumiane. Podsmażone roladki przekładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam je pokrywką lub folią aluminiową, wstawiam do piekarnika. Piekę w 190 st ok 25-30 min.
Smacznego
* Mięso oprószałam tylko pieprzem ponieważ szynka parmeńska i ser feta były mocno słone.
Roladki schabowe z szynką parmeńską, szpinakiem i feta:
- 6 plastrów schabu (grubości ok 1.5 cm)
- 12 plasterków szynki parmeńskiej
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
- 150 g sera feta, rozdrobnionego widelcem
- sól, pieprz
- 3 łyżki masła
- olej
Szpinak blanszuję wrzątkiem, przelewam zimną wodą, odciskam z nadmiaru wody i siekam. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła, wrzucam szpinak i czosnek, mieszam. Smażę ok 10 min na małym płomieniu mieszając od czasu do czasu. Podsmażony szpinak przekładam do miski, dodaje ser feta, mieszam. Doprawiam do smaku solą.Plastry schabu rozbijam delikatnie płaską stroną tłuczka do mięsa, oprószam pieprzem. Na każdym plastrze schabu układam po 2 plasterki szynki parmeńskiej i 1/6 farszu szpinakowo-serowego, który rozsmarowuję równomiernie na szynce zachowując małe odstępy od brzegu. Tak przygotowane plastry schabu zawijam w ścisłe roladki (boku zawijam do środka), spinam je wykałaczkami aby się nie rozwinęły. Roladki oprószam świeżo zmielonym pieprzem*.Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła z 2 łyżkami oleju. Podsmażam roladki, na średnim płomieniu, z każdej strony do momentu aż staną się rumiane. Podsmażone roladki przekładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam je pokrywką lub folią aluminiową, wstawiam do piekarnika. Piekę w 190 st ok 25-30 min.
Smacznego
* Mięso oprószałam tylko pieprzem ponieważ szynka parmeńska i ser feta były mocno słone.