Roladki schabowe z szynką parmeńską, szpinakiem i feta
![Roladki schabowe z szynką parmeńską, szpinakiem i feta](/obrazek/duze/roladki-schabowe-z-szynka-parmenska-szpinakiem-i-feta-122675.jpeg)
![Zdjęcie: Roladki schabowe z szynką parmeńską, szpinakiem i feta Zdjęcie - Roladki schabowe z szynką parmeńską, szpinakiem i feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/122675.jpeg)
Roladki schabowe z szynką parmeńską, szpinakiem i feta:
- 6 plastrów schabu (grubości ok 1.5 cm)
- 12 plasterków szynki parmeńskiej
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
- 150 g sera feta, rozdrobnionego widelcem
- sól, pieprz
- 3 łyżki masła
- olej
Szpinak blanszuję wrzątkiem, przelewam zimną wodą, odciskam z nadmiaru wody i siekam. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła, wrzucam szpinak i czosnek, mieszam. Smażę ok 10 min na małym płomieniu mieszając od czasu do czasu. Podsmażony szpinak przekładam do miski, dodaje ser feta, mieszam. Doprawiam do smaku solą.Plastry schabu rozbijam delikatnie płaską stroną tłuczka do mięsa, oprószam pieprzem. Na każdym plastrze schabu układam po 2 plasterki szynki parmeńskiej i 1/6 farszu szpinakowo-serowego, który rozsmarowuję równomiernie na szynce zachowując małe odstępy od brzegu. Tak przygotowane plastry schabu zawijam w ścisłe roladki (boku zawijam do środka), spinam je wykałaczkami aby się nie rozwinęły. Roladki oprószam świeżo zmielonym pieprzem*.Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła z 2 łyżkami oleju. Podsmażam roladki, na średnim płomieniu, z każdej strony do momentu aż staną się rumiane. Podsmażone roladki przekładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam je pokrywką lub folią aluminiową, wstawiam do piekarnika. Piekę w 190 st ok 25-30 min.
Smacznego
* Mięso oprószałam tylko pieprzem ponieważ szynka parmeńska i ser feta były mocno słone.