Zapiekanka grecka

Zapiekanka grecka

 Pyszna i wdzięczna zapiekanka. Niesamowicie aromatyczna. Jest wyrazem mojej słabości do bakłażana i pomidorów. Robi się ją szybko i przyjemnie. Jest też mocno sycąca i absolutnie równie wspaniała następnego dnia. Bardzo polecam.

Zdjęcie - Zapiekanka grecka     - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: na 4 obiady

Poziom trudności:5/10

Czas przygotowania: 45min

SKŁADNIKI:

Na Ciasto:

  • 250g mąki najlepiej 00 ale może być np. 650
  • 50g margaryny
  • 75g masła
  • 70ml osolonej wody
  • Jajko do posmarowania

Na nadzienie:

  • 2-3 kotlety mielone (ja mrożę kotlety mielone aby zawsze mieć je pod ręką)
  • 1 puszka odsączonych posiekanych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 średni bakłażan
  • 90g czarnych oliwek posiekanych
  • 2 łyżki oliwy
  • Pieprz
  • Sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Składniki na ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto, powinno być sprężyste i dobrze się formować. Jeżeli jest twarde to dolewamy łyżkę wody i wyrabiamy dalej np. mikserem.

2 Bakłażana kroimy w plastry solimy obficie i odstawiamy aby puścił sok. Po 10 minutach ręcznikiem papierowym zbieramy z niego wodę z solą i powtarzamy tę czynność z drugiej strony bakłażana.

3. Następnie go siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy. Po chwili dodajemy posiekane kotlety, cebulę, pomidory i oliwki. Smażymy wszystko aż nadmiar wody odparuje i powstanie gęste nadzienie. Doprawiamy solą i pieprzem.

4. Ciasto dzielimy na 2 i rozwałkowujemy bardzo cienko na papierze do pieczenia, na kolejnym arkuszu papieru do pieczenia rozwałkowujemy n a podobny rozmiar drugą kulę ciasta.

5. Na 1 płat rozwałkowanego ciasta wykładamy nadzienie.

6. Przykrywamy drugim płatem ciasta i łączymy brzegi ciasta do środka dociskając je widelcem.

Zdjęcie - Zapiekanka grecka     - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

7. Tak przygotowane ciasto smarujemy jajkiem. Nakłuwamy zapiekankę widelcem i pieczemy 20 minut w 200st.

8. Danie smakuje równie rewelacyjnie następnego dnia.

Smacznego!

Kategorie przepisów