Zapiekanka grecka
Pyszna i wdzięczna zapiekanka. Niesamowicie aromatyczna. Jest wyrazem mojej słabości do bakłażana i pomidorów. Robi się ją szybko i przyjemnie. Jest też mocno sycąca i absolutnie równie wspaniała następnego dnia. Bardzo polecam.
Ilość: na 4 obiady
Poziom trudności:5/10
Czas przygotowania: 45min
SKŁADNIKI:
Na Ciasto:
- 250g mąki najlepiej 00 ale może być np. 650
- 50g margaryny
- 75g masła
- 70ml osolonej wody
- Jajko do posmarowania
Na nadzienie:
- 2-3 kotlety mielone (ja mrożę kotlety mielone aby zawsze mieć je pod ręką)
- 1 puszka odsączonych posiekanych pomidorów
- 1 cebula
- 1 średni bakłażan
- 90g czarnych oliwek posiekanych
- 2 łyżki oliwy
- Pieprz
- Sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Składniki na ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto, powinno być sprężyste i dobrze się formować. Jeżeli jest twarde to dolewamy łyżkę wody i wyrabiamy dalej np. mikserem.
2 Bakłażana kroimy w plastry solimy obficie i odstawiamy aby puścił sok. Po 10 minutach ręcznikiem papierowym zbieramy z niego wodę z solą i powtarzamy tę czynność z drugiej strony bakłażana.
3. Następnie go siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy. Po chwili dodajemy posiekane kotlety, cebulę, pomidory i oliwki. Smażymy wszystko aż nadmiar wody odparuje i powstanie gęste nadzienie. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Ciasto dzielimy na 2 i rozwałkowujemy bardzo cienko na papierze do pieczenia, na kolejnym arkuszu papieru do pieczenia rozwałkowujemy n a podobny rozmiar drugą kulę ciasta.
5. Na 1 płat rozwałkowanego ciasta wykładamy nadzienie.
6. Przykrywamy drugim płatem ciasta i łączymy brzegi ciasta do środka dociskając je widelcem.
7. Tak przygotowane ciasto smarujemy jajkiem. Nakłuwamy zapiekankę widelcem i pieczemy 20 minut w 200st.
8. Danie smakuje równie rewelacyjnie następnego dnia.
Smacznego!