ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ

ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ
To trochę bardziej pracochłonna wersja śledzi, jednak efekt z pewnością wynagrodzi włożoną pracę. To rodzaj sałatki warstwowej, w skład której wchodzą między innymi buraczki - więc rewelacyjnie prezentuje się w szklanym naczyniu.
Moja mama robi także wersję z marchewką, która zastępuje buraki.
Zdjęcie - ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Śledzie pod pierzynką - Laura SKŁADNIKI:
  • 25 dkg matiasów (najlepsze są takie gotowe w oleju)
  • 3-4 buraki
  • 4-5 ziemniaki
  • 3 jaja
  • 1 spora cebula
  • majonez
  • sól, pieprz
Jeśli korzystamy z matiasów solonych należy je wcześniej wymoczyć. Takie z zalewy olejowej wystarczy pokroić na mniejsze kawałki (długości ok. 2-3 cm).

Ziemniaki i buraki dokładnie wypłukać i ugotować w mundurkach (osobno). Wystudzić. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach do osobnych miseczek. Należy uważać (zwłaszcza przy ziemniakach), żeby zbytnio się nie zgniotły. Warstwy które będą układane powinny mieć taką "lekkość" pierzynki.

Jaja ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Układać w naczyniu w następującej kolejności: pokrojone śledzie, cebulkę i buraki. Posmarować cienką warstwą majonezu. Wyłożyć równomiernie ziemniaki i ponownie posmarować majonezem.

Na wierzch zetrzeć jajka i posypać całość solą i pieprzem.

Kategorie przepisów