Chleb orkiszowy z czosnkiem
Z nastaniem nowego roku nabrałam ochoty na samodzielnie pieczony chleb. Wybrałam przepis, który już długo czekał w kolejce na wykonanie - pochodzi z książeczki "120 wypieków" i jest to właściwie zmodyfikowany przepis na bułeczki.
Składniki:
350 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
25 g drożdży
8 - 10 ząbków czosnku (zależnie od wielkości)
200 ml mleka
2 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki fruktozy lub cukru
Ewentualnie: łyżka ziół prowansalskich (ja pominęłam)
woda
Drożdże zasyp cukrem, zalej 1/4 szklanki letniej wody, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Zaczyn odstaw na około 15-20 minut, do momentu, aż się spieni. Mleko zagotuj z obranymi ząbkami czosnku, zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut. Następnie dokładnie zmiksuj czosnek z mlekiem i pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
Do mąki wsyp sól, wlej oliwę, gotowy zaczyn i mleko z czosnkiem. Wyrób ciasto (ja wyrabiałam robotem przez około 7 minut). Możesz dodać odrobinę więcej wody lub też podsypać mąką, zgodnie z potrzebą. Odstaw ciasto do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość. Następnie przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posmaruj mlekiem. Piecz przez godzinę w 170 stopniach.