Już całkiem niedługo pierniki i pierniczki będą królować w naszych domach, a ja już dziś mogę rozkoszować się tym zapachem i smakiem. Dla mnie to bardzo kuszące ciasto.
To ciasto pochodzi z kuchni warmińsko-mazurskiej. Wpadło mi w oko, gdy po raz pierwszy przeglądałam książkę "Kuchnia polska- potrawy regionalne" H.Szymanderskiej. Zaciekawiło mnie to, że tak krótko się je piecze. Postanowiłam zaryzykować i sprawdzić, co wyjdzie z tego przepisu.
Takiej zupy nie jadłam nigdzie indziej....Nigdy wcześniej... Pierwszy raz zjadłam ją w czasie wakacji u mojej Teściowej - wtedy ze świeżego szczawiu.....Do tej pory nie lubiłam szczawiowej, ta jest całkiem inna...
W czasie polskiego gotowania nie może zabraknąć u mnie sernika. Szukałam takiego, który pasowałby do jesiennego klimatu i zarazem był odpowiednio polski.
Co jeść, kiedy pomidory przestają smakować jak pomidory a sałata jest smutną atrapą sałaty? To jest moja wersja zimowej sałatki - robiona "na oko", z tego co jest pod ręką