Placki ziemniaczane z koperkiem

Placki ziemniaczane z  koperkiem

Jedne z naszych ulubionych.

Placki ziemniaczane z koperkiem

Przepis na około 10 placków.

  • 1/2 kg ziemniaków
  • ok. 7 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • pęczek koperku
  • 1 cebula (średnia)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • śmietana jako dodatek

Ziemniaki obrać i zmiksować (w robocie kuchennym) razem z mąką, cebulą i czosnkiem oraz sodą. Dodać do smaku sól i pieprz. 

Koperek posiekać i dodać do masy ziemniaczanej, mieszając łyżką. Cała masa ma być dosyć gęsta (w razie, gdyby była za rzadka, dodajemy mąki). Masę nakładamy na rozgrzany olej łyżką i formujemy placki. Smażymy do zbrązowienia z obu stron.

Podajemy ze śmietaną.

Zdjęcie - Placki ziemniaczane z  koperkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki ziemniaczane z  koperkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki ziemniaczane z  koperkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Placki ziemniaczane z  koperkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów