Placki ziemniaczane z koperkiem
Jedne z naszych ulubionych.
Placki ziemniaczane z koperkiem
Przepis na około 10 placków.
- 1/2 kg ziemniaków
- ok. 7 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- pęczek koperku
- 1 cebula (średnia)
- 2 małe ząbki czosnku
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- śmietana jako dodatek
Ziemniaki obrać i zmiksować (w robocie kuchennym) razem z mąką, cebulą i czosnkiem oraz sodą. Dodać do smaku sól i pieprz.
Koperek posiekać i dodać do masy ziemniaczanej, mieszając łyżką. Cała masa ma być dosyć gęsta (w razie, gdyby była za rzadka, dodajemy mąki). Masę nakładamy na rozgrzany olej łyżką i formujemy placki. Smażymy do zbrązowienia z obu stron.
Podajemy ze śmietaną.
Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl