Bigos z mięsem

Coś dla smakoszy :) Przydatny na rodzinnych obiadach, imprezach, gdy zimno i gdy potrzeba czegoś na rozgrzewkę. Babcia zawsze robiła go, gdy musiała "wyczyścić" lodówkę z zalegającego mięsa, natomiast mama lubi gotować go po Wigilii, gdy po świętach zaczynają piętrzyć się niezjedzone szynki, boczki, karkówki, słoniny i inne mięsiwa :)

Robię zawsze na kapuście kiszonej!

Bigos z mięsem

  • 0,5 - 1 kg kiszonej kapusty
  • ok. 0,5 kg mięsa: szynka, łopatka, karkówka, boczek, kiełbasa - surowe lub nie
  • kilka suszonych grzybów
  • skóra z wędzonego boczku (zawsze dodaję! skórę z boczku odcinam i zamrażam, więc do bigosu zawsze jest jak znalazł)
  • duża cebula lub 2 małe/średnie
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren angielskich
  • majeranek
  • kostka rosołowa

Odsączoną i pokrojoną kapustę przekładamy do garnka. Dodajemy suszone grzybki, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek (ok. 1 łyżeczki), kostkę rosołową i skórę z boczku (w całości). Zalewamy wodą tylko do takiego poziomu, żeby przykryło kapustę. Przykrywamy i gotujemy do miękkości (można na bieżąco podlewać odrobiną wody, ale ja tego nie robię).

Surowe mięso opłukujemy i kroimy w większą lub mniejszą kostkę. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, a cebulę w mniejsze piórka. Na patelni rozpuszczamy smalec i smażymy na nim mięso oraz cebulę. Surowe mięso przykrywamy przykrywką i dusimy, ewentualnie co jakiś czas podlewając wodą, aż do miękkości.

Mięso łączymy z kapustą, doprawiamy do smaku, podgrzewamy wszystko razem. Bigos najlepszy jest na drugi dzień.

Zdjęcie - Bigos z  mięsem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bigos z  mięsem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bigos z  mięsem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bigos jest potrawą, która spokojnie może wytrzymać w lodówce (lub zimą na balkonie) kilka dni. Można go także zamrozić - nie straci nic ze swojego smaku! Najlepiej podawać z białym pieczywem.

Zdjęcie - Bigos z  mięsem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Bigos z  mięsem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki w sosie  pomidorowym
9

Gołąbki w sosie pomidorowym

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Bigos
2

Bigos

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Bigos
7

Bigos

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Wuzetka
6

Wuzetka

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Łazanki z młodą kapustą

Łazanki z młodą kapustą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Jagodzianki z kruszonką
1

Jagodzianki z kruszonką

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Zoodles z cukinii z sosem pomidorowym
3

Zoodles z cukinii z sosem pomi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Siekane kotlety z indykiem i botwinką
2

Siekane kotlety z indykiem i b…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dorsz marynowany  w maślance
3

Dorsz marynowany w maślance

figmara figmara
figowe smaki

Pieczone piersi z kurczaka w panierce (LOW FODMAP, gluten free, lactose free)
3

Pieczone piersi z kurczaka w p…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami
3

Roladki schabowe ze szpinakiem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczona ryba
1

Pieczona ryba

Patrycja Patrycja
Simply Food