Sernik staropolski z żurawiną
W czasie polskiego gotowania nie może zabraknąć u mnie sernika. Szukałam takiego, który pasowałby do jesiennego klimatu i zarazem był odpowiednio polski. W gazetce Palce lizać znalazłam przepis na sernik staropolski z żurawiną. Bardzo lubię żurawinę, a sernika z jej dodatkiem jeszcze nie piekłam. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Kruchy spód, na nim owoce suszonej żurawiny i pyszna serowa warstwa. Polecam :).
Przepis dodaję do akcji Gotujemy po polsku!, pod patronatem serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl.
Składniki na spód:
*100g mąki pszennej
*50g masła
*25g cukru
*2 żółtka
*szczypta soli
Składniki na masę serową:
*1 twarogu (u mnie mielony wiaderkowy)
*180g cukru
*25g mąki pszennej
*25g mąki ziemniaczanej
*1 laska wanilii (dałam łyżeczkę ekstraktu waniliowego)
*4 jajka
*200g masła
Dodatkowo:
*100g suszonej żurawiny
Wykonanie:
Przygotować kruchy spód: mąkę przesiać do miski, dodać masło w kawałkach, cukier, żółtka i sól. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na conajmniej godzinę.
Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na stolnicy i wyłożyć nim tortownicę (o średnicy 23cm). Ja nie wałkowałam, wylepiłam ciastem tortownicę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopniC. Piec 1-15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Odstawić do wystygnięcia.
Przygotować masę serową: twaróg, cukier, mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz miąższ z laski wanilii (lub ekstrakt) ubić mikserem na puszystą masę,stopniowo dodając jajka oraz rozpuszczone masło.
Owoce żurawiny wysypać na upieczony i ostudzony kruchy spód. Na żurawinę wlać gotową masę serową.
Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 50 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i potrzymać ciasto w zamkniętym piekarniku około pół godziny. Następnie otworzyć piekarnik i studzić. Po ostudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin, ja wstawiłam na całą noc.
Smacznego :)