Nalewka malinowa
Jak już kiedyś pisałam, mieszkam w zagłębiu malinowym, więc w ramach akcji Gotujemy po polsku prowadzonej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia, po prostu nie mogę nie pokazać nalewki malinowej. Jeśli lubicie pestkowy smak soku malinowego to ta nalewka posmakuje Wam na 100 %.
Składniki:
- 1kg malin dojrzałych
- 1/2 l spirytusu
- 1/2 kg cukru (można dać więcej)
- 1/2 l wódki
Umyte maliny zalać spirytusem i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie zlać spirytus do innego naczynia, przefiltrować a maliny zasypać cukrem i trzymać tak długo, aż cukier się rozpuści. Sok z malin zmieszać ze spirytusem. Maliny zalać wódką i odstawić na tydzień. Otrzymana wódkę wlać do słoja i odstawić na tydzień. Przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić na 3 miesiące.
Na zdrowie:)