Zupa szczawiowa Babci Tereni
Przedstawiam kolejną propozycję w ramach zabawy "Gotujemy po polsku!", której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.
Takiej zupy nie jadłam nigdzie indziej....Nigdy wcześniej... Pierwszy raz zjadłam ją w czasie wakacji u mojej Teściowej - wtedy ze świeżego szczawiu.....Do tej pory nie lubiłam szczawiowej, ta jest całkiem inna...
Składniki: 3 słoiczki szczawiu (wielkości słoiczka dżemu)2 litry wody3 łyżki masła6 jajek200 ml słodkiej śmietankisól, cukier
Szczaw przelać do garnka, dodać wodę i masło, zagotować.Posolić, pocukrzyć - zupa jest słodko kwaśna.Postawić na małym gazie.
Jajka roztrzepać, przez durszlak z dużymi dziurami przelać do gotującej się zupy.Chwilę pogotować, doprawić do smaku, zestawić z ognia.Delikatnie wlać śmietankę cały czas mieszając. Smacznego:)