Moja wersja butter chicken jest wypadkową znanych mi przepisów. Tym razem zrobiłam go z filetu z indyka. Mój dwuletni miłośnik kuchni wcinał aż mu się uszy trzęsły, mimo że danie do łagodnych nie należy.
Postanowiłam wypróbować kombinację przepisów na pasztet wege. Mój wybór padł na soczewicę. Michał mówi że dobry, mama ze fajny i interesujący, ale że tata nie będzie jego miłośnikiem (hihihi mięsożerca) a mi smakuje, Bartkowi też.
Ja nie przepadam, ale moja Mama uwielbia galaretowe różności. Ja lubię jedynie galaretki owocowe. A więc żeby zrobić Mamie przyjemność robię na Wielkanoc kolorowe tymbaliki.
Młody szpinak, świeży, zieloniutki, po prostu kusił. A ile można jeść cannelloni ze szpinakiem, lazanię ze szpinakiem, muszle ze szpinakiem... tym razem zupa szpinakowa.
Moja dzisiejsza propozycja to ekspresowy makaron z szynką parmeńską i pomidorami czyli obiad w całkowicie włoskim klimacie. Do przygotowania tego dania można użyć dowolnego, ulubionego makaronu, ja użyłam dużych świdrów.
Lekka sałatka, doskonałe połączenie rukoli z pomarańczą i miodem. Specyficzny gorzkawy smak równoważy ze słodyczą pomarańczy - polecam, choć nie każdemu może taka sałatka smakować :-)
Obiecywałam częstsze wpisy, a tu znowu tygodniowa przerwa... Wobec tego mam dla Was dzisiaj przepis składający się z dwóch części, na bardzo popularne ostatnio polędwiczki wieprzowe, a ponieważ sezon grillowy w pełni, na pewno się przydadzą do urozmaicenia grillowego menu. Można też przyrządzić takie danie na patelni grillowej.
Pyszna propozycja na szybką kolację, albo przekąskę na imprezę. Chrupiąca tortilla, delikatny ciągnący ser i chrupiąca papryka, całość podana z odrobiną kwaśnej gęstej śmietany i aromatyczną salsą.
A ja dalej nudzę szparagami. Chociaż nie. Szparagi się tak łatwo nie nudzą, prawda? Oby, bo to jeszcze nie ostatni przepis z ich wykorzystaniem, który mam w zanadrzu ;) Tym razem postawiłam na zupę. Bo szparagi bardzo wdzięcznie odnajdują się również w takiej formie.
W ciepły dzień warto się pokusić o zrobienie sałatki z pieczonych bakłażanów i papryk. Jest to potrawa kuchni żydowskiej, którą podaje się np. w święto Szawout. Inne nazwy tego święta, to m.in. Święto Żniw, Zielone Święta czy Święto Pierwszych Owoców. Tego dnia przynoszono do Świątyni Jerozolimskiej pierwsze dojrzałe zbiory.