Grillowane polędwiczki wieprzowe na dwa sposoby

Grillowane polędwiczki wieprzowe na dwa sposoby

Obiecywałam częstsze wpisy, a tu znowu tygodniowa przerwa... Wobec tego mam dla Was dzisiaj przepis składający się z dwóch części, na bardzo popularne ostatnio polędwiczki wieprzowe, a ponieważ sezon grillowy w pełni, na pewno się przydadzą do urozmaicenia grillowego menu. Można też przyrządzić takie danie na patelni grillowej.

Polędwiczki w miodzie i sosie  sojowym

2 polędwiczki wieprzowe

4 łyżki oliwy

2 łyżki miodu

3 łyżki sosu sojowego

łyżeczka czosnku granulowanego

pieprz

Polędwiczki pokrój w plastry, lekko rozpłaszcz nożem (ewentualnie można lekko rozbić). Wymieszaj składniki marynaty i dokładnie polej mięso. Zostaw w chłodnym miejscu na co najmniej 30 minut. Grilluj po 2 minuty z każdej strony. Ponieważ marynata zawiera szybko karmelizujący się miód, trzeba uważnie pilnować, żeby ogień nie był za duży, gdyż mięso może za mocno się przypalić. 

Zdjęcie - Grillowane polędwiczki wieprzowe na dwa sposoby  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Polędwiczki w marynacie musztardowej   

2 polędwiczki wieprzowe

5 łyżek dowolnej musztardy

2-3 łyżki wytrawnego czerwonego wina

2 łyżki oliwy

po łyżce świeżych posiekanych ziół: pietruszki, szczypiorku, tymianku (mogą być też inne)

szczypta pieprzu cayenne, pieprz czarny

suszone zioła do posypania (u mnie czubryca) 

Dokładnie wymieszaj składniki marynaty i dokładnie zanurz w niej mięso. Odstaw na jakiś czas (najlepiej na co najmniej kilka godzin). Następnie wyjmij mięso i usuń marynatę. Grilluj po 2-3 minuty z każdej strony. Przed podaniem posyp ziołami.

Zdjęcie - Grillowane polędwiczki wieprzowe na dwa sposoby  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów