butter chicken
Moja wersja butter chicken jest wypadkową znanych mi przepisów. Tym razem zrobiłam go z filetu z indyka. Mój dwuletni miłośnik kuchni wcinał aż mu się uszy trzęsły, mimo że danie do łagodnych nie należy.
Na drugiej patelni roztopić masło, wrzucić kardamon, goździki i cynamon i po chwili pomidory i koncentrat. Całość na wolnym ogniu odparować i dodać mięsko. Dorzucić miód, śmietanę i garam masala. Dusić ok 20 minut. Podałam z ryżem jaśminowym.
- 0,5 kg filetu z indyka lub piersi kurczaka
- sok z jednej limonki i trochę jej skórki
- jogurt naturalny
- mała śmietana 18%
- puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki tandoori masala
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki miodu
- 3-4 łyżki masła
- 4 ziarna kardamonu
- 3 goździki
- kawałek kory cynamonu
- sól
- chilli
Na drugiej patelni roztopić masło, wrzucić kardamon, goździki i cynamon i po chwili pomidory i koncentrat. Całość na wolnym ogniu odparować i dodać mięsko. Dorzucić miód, śmietanę i garam masala. Dusić ok 20 minut. Podałam z ryżem jaśminowym.