Pasztet z soczewicy

Postanowiłam wypróbować kombinację przepisów na pasztet wege. Mój wybór padł na soczewicę. Michał mówi że dobry, mama ze fajny i interesujący, ale że tata nie będzie jego miłośnikiem (hihihi mięsożerca) a mi smakuje, Bartkowi też.
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie, aż woda odparuje a soczewica będzie mięciusieńka. Marchewkę i cebulę drobno pokroić i podsmażyć z kminem rzymskim na oliwie. Ugotowana soczewice wymieszać z warzywami, kurkumą i płatkami papryki - lekko zblendować, żeby zostały grudki. Masę wymieszać z posiekanymi oliwkami i pomidorkami. Wbić jajka i wymieszać. Piec 45 minut w 180 stopniach.
- 200g soczewicy
- 0,7l wody
- 2-3 marchewki
- 1 cebula
- suszone pomidory
- oliwki
- 1/2 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczka płatków papryki (np. kamis)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3 jajka
- 3-4 łyżki oliwy
- sól
