pampuchy

pampuchy
Brak pomysłu na obiad zaowocował kluchami na parze czyli pampuchami, z sosem śmietanowo-jagodowo-truskawkowo-malinowym.
  • 30 dag mąki
  • 180 ml mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 25 g drożdży
  • 40 g masła
Zdjęcie - pampuchy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMleko podgrzać, rozpuścić w nim cukier i wkruszyć drożdże. Po 10-15 minutach dorzucać powoli wymieszaną mąkę, jajko, rozpuszczony tłuszcz i sól. Zagniatamy ok 10-15 minut aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić. Wkładam do miski i zostawiam na godzinke do wyrośnięcia. Wyciągamy ciasto i rozpłaszczamy na desce na grubość ok 1,5-2 cm i wykrawamy kółka. Zostawiamy pod ściereczka do wyrośnięcia na 20-30 minut. Gotowe gotujemy na parze ok 8 minut. Ja podałam z sosem - zmiksowałam truskawki, maliny i jagody ze śmietanką i odrobiną cukru.

Kategorie przepisów