Żydowskie smaki - sałatka z pieczonych bakłażanów i papryk
W ciepły dzień warto się pokusić o zrobienie sałatki z pieczonych bakłażanów i papryk. Jest to potrawa kuchni żydowskiej, którą podaje się np. w święto Szawout. Inne nazwy tego święta, to m.in. Święto Żniw, Zielone Święta czy Święto Pierwszych Owoców. Tego dnia przynoszono do Świątyni Jerozolimskiej pierwsze dojrzałe zbiory. Bogaci nieśli je w srebrnych i złotych naczyniach, a biedni w koszach uplecionych z wierzbowych gałązek. Były to winogrona, granaty, figi, daktyle, oliwki, jęczmień i pszenica ułożone warstwowo. Na stołach z okazji tej uroczystości pojawiają się przede wszystkim potrawy mleczne, takie jak naleśniki, budynie, serniki, ale także pierwsze sezonowe warzywa. W naszym klimacie mogłaby to być np. botwinka.
Sałatka z pieczonych bakłażanów i papryk
2 bakłażany
2 papryki
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki octu winnego
szczypta pieprzu cayenne
gruba morska sól
3 łyżki oliwy
świeże zioła
ciabatta
ogórki
Bakłażany i papryki układam nad palnikiem gazowym i podpiekam dotąd, aż ich skórka sczernieje. Wtedy przekładam je do naczynia, przykrywam i odstawiam na pół godziny, by przestygły.
W tym czasie robię sos. Mieszam zmiażdżony czosnek z sokiem cytryny, octem, solą, kuminem, cayenne, oliwą.
Z bułeczki przygotowuję grzanki.
Przestudzone warzywa obieram i kroję. Podaję je na grzankach polane przygotowanym sosem, posypane ziołami oraz ze świeżymi ogórkami.
* źródło - "Kuchnia żydowska" Marlena Spieler, wyd. Siedmioróg