Sałatka z rukolą
Lekka sałatka, doskonałe połączenie rukoli z pomarańczą i miodem. Specyficzny gorzkawy smak równoważy ze słodyczą pomarańczy - polecam, choć nie każdemu może taka sałatka smakować :-)
- 2 garści rukoli
- 1 pomidor
- 1/2 strączka żółtej papryki
- 4 rzodkiewki
- 1 łyżka startego sera mozzarella
Na winegret
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól,pieprz do smaku
Wszystkie składniki na winegret wymieszać w słoiczku i odstawić.
Rukolę umyć, osuszyć i ułożyć w misce lub na półmisku. Na wierzch pookładać kawałki papryki, pomidora, pomarańczy i rzodkiewki. Następnie polać sosem przed samym podaniem i wymieszać. Na wierzchu posypać startą mozzarellą.
Smacznego
Wydrukuj przepis