Wielkanocne przepisy - biała kiełbasa

Każdy wie, że bez białej kiełbasy w różnej postaci nie może się obyć żadne śniadanie wielkanocne.
U nas robi się kiełbaskę w kilku wersjach.
Biała kiełbasa w żurawinie
Kiełbaski należy nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Wyjmujemy, studzimy i smarujemy olejem. Wkładamy do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy kiełbaski aż się lekko zarumienią. Robimy żurawinową glazurę, czyli mieszamy żurawinę z chrzanem i smarujemy nią zrumienioną kiełbaskę i pieczemy 10 minut, przewracamy kiełbaskę smarujemy druga stronę i znowu pieczemy 10 minut. Wcinamy na ciepło ale i zimna jest pycha.
Biala kiełbasa w miodzie
Postępujemy tak jak przy kiełbasce z żurawiną tylko glazurę żurawinowo-chrzanową zastępujemy miodem wymieszanym z ostra musztardą.
Biała kiełbasa tradycyjna
Kiełbaskę nakłuwamy, podgotowujemy jak w przepisie pierwszym, przekładamy do naczynia, smarujemy olejem i pieczemy. Jednocześnie podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka. Jak trochę zmięknie dorzucamy do kiełbaski i trochę razem pieczemy.
U nas robi się kiełbaskę w kilku wersjach.
Biała kiełbasa w żurawinie
- 6-8 kawałków białej kiełbasy
- 2/3 szklanki żurawinowej konfitury
- 3-4 łyżki chrzanu
- 2 łyżki oleju

Biala kiełbasa w miodzie
Postępujemy tak jak przy kiełbasce z żurawiną tylko glazurę żurawinowo-chrzanową zastępujemy miodem wymieszanym z ostra musztardą.
Biała kiełbasa tradycyjna
