truskawkowa pavlova

truskawkowa pavlova
Zdjęcie - truskawkowa pavlova - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiRównież na imieniny Michała - truskawkowa pavlova, czyli tort bezowy z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

Beza:
  • 6 białek
  • 300g cukru
  • łyżka octu borówkowego

Śmietana:
  • 0,6l śmietany 36%
  • 2 łyżeczki drobnego cukru z wanilią.
Białka ubić na pianę i dodawać po łyżeczce cukru, na koniec łyżkę octu - ubijać aż będzie stojąca.
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 3 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 bez wyjmowania bezy i piec kolejne 1h15 minut. Ostudzić. Ubić śmietanę dodając na koniec cukier. Śmietana musi mieć konsystencję sztywnego twarożku. Wyłożyć śmietanę na bezę i udekorować owocami.

Zdjęcie - truskawkowa pavlova - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów