truskawkowa pavlova
Również na imieniny Michała - truskawkowa pavlova, czyli tort bezowy z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
Beza:
Śmietana:
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 3 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 bez wyjmowania bezy i piec kolejne 1h15 minut. Ostudzić. Ubić śmietanę dodając na koniec cukier. Śmietana musi mieć konsystencję sztywnego twarożku. Wyłożyć śmietanę na bezę i udekorować owocami.
Beza:
- 6 białek
- 300g cukru
- łyżka octu borówkowego
Śmietana:
- 0,6l śmietany 36%
- 2 łyżeczki drobnego cukru z wanilią.
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 3 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 bez wyjmowania bezy i piec kolejne 1h15 minut. Ostudzić. Ubić śmietanę dodając na koniec cukier. Śmietana musi mieć konsystencję sztywnego twarożku. Wyłożyć śmietanę na bezę i udekorować owocami.