Tarta jagodowa
Przepis na tartę zaczerpnięty z tej strony. Czereśnie zastąpiłam jagodami i pominęłam galaretkę.
składniki:
200g jagód
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 cukier waniliowy
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
tłuszcz do formy
masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy
450 ml mleka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
100 g masła
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Formę do tarty posmarować tłuszczem, wyłożyć rozwałkowane ciasto, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec w nagrzanym piekarniku(180st.) przez około 20 minut. Po upieczeniu ostudzić. Budyń ugotować z cukrem, maką pszenną i masłem. Przestudzony wyłożyć na ciasto a następnie posypać jagodami.
Ja miałam jagody mrożone, więc troszkę podgotowałam je z cukrem. Jagody możecie zastąpć innymi owocami, mogą to być :czereśnie, maliny, poziomki, wiśnie.
Do zdjęcia surowej tarty musiałam dołożyć mikroskopijnych kształtów tartę mojej córci.....Paśka też upiekła swoje ciasteczko:)