zupa szpinakowa

zupa szpinakowa
Młody szpinak, świeży, zieloniutki, po prostu kusił. A ile można jeść cannelloni ze szpinakiem, lazanię ze szpinakiem, muszle ze szpinakiem... tym razem zupa szpinakowa.

Zupa szpinakowa
  • 250g świeżego szpinaku
  • kilka ziemniaków
  • 1 cebula
  • 600ml bulionu warzywnego
  • 600ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
Zdjęcie - zupa szpinakowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMasło rozpuścić w rondlu, wrzucić na nie pokrojone drobno ziemniaki i posiekaną cebulę. Dusić pod przykryciem około 20 minut. W drugim rondlu doprowadzić do wrzenia bulion z mlekiem i wlać do ziemniaków. Zagotować. Wrzucić posiekany szpinak i gotować 1-2 minuty. Całość zblendować. Podając można skropić oliwą rozmarynową albo kleksem śmietany.
Przepis wg Rachel Allen

A teraz będę się chwalić imieninowo urodzinowymi prezentami. Wszystkie bardzo trafione i wspaniałe i prawie natychmiast wykorzystane

Zdjęcie - zupa szpinakowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - zupa szpinakowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJak widać na załączonych zdjęciach rodzinka dba o mój rozwój kulinarny. Foremki ceramiczne do zapiekania, silikonowe formy na muffinki w kształcie kwiatków, siekacz do kruchego ciasta to zasługa rodziców a trzepaczki kuleczkowe - moje marzenie zawdzięczam Michałowi. Książki też jak najbardziej związane z kuchnią. "Lunch w Paryżu" Elizabeth Bard zawiera poza świetnie napisanym opowiadaniem mnóstwo prawdziwych przepisów - będę testować sukcesywnie. Kolejna książka to "Moje życie we Francji" Julii Child... nie trzeba chyba przedstawiać. A trzecia z serii kulinarnej to "Villa Mirabella" Petera Pezzelli to również pozycja z kuchnią w tle. I ostatni prezent z tego zdjęcia to notes Moleskine na moje własnoręcznie wpisane przepisy - czyli moja prywatna książka kucharska - jest cudny. Filmik ze stronki Moleskine poniżej pokazuje jak go ładnie można wykorzystać :)


Kategorie przepisów