Drożdzowe bez zagniatania

Drożdzowe bez zagniatania
Przepis ten jest w naszej rodzinie od zawsze, bo nikt nie miał nigdy ochoty zagniatać drożdżowego ciasta na święta a wszyscy je uwielbiają.
  • 5 jajek
  • 4 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • kostka tłuszczu
  • 10 dag świeżych drożdży
  • zapach
  • bakalie
Zdjęcie - Drożdzowe bez zagniatania - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJajka, cukier, rozpuszczoną kostkę tłuszczu i letnie mleko mieszamy trzepaczką. na wierzch kruszymy drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 5h (ja zostawiam zazwyczaj na całą noc). Następnie dodajemy mąkę, zapach i bakalie, mieszamy. Pieczemy ok 1h w zależności w jakiej formie w temp około 160 stopni. ZAWSZE WYCHODZI :)

Kategorie przepisów