Ta domowa shoarma z kurczaka zrobiła furorę u nas w domu. Spopularyzowana przede wszystkim przez restauracje Sphinx, gdy trochę pokombinujemy z przyprawami, otrzymujemy w domu smak bardzo podobny do tego restauracyjnego.
Pyszne, soczyste mięso z kurczaka w rewelacyjnie aromatycznym sosie na bazie pomidorów i cebuli z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom indyjskich smaków. Ponadto, danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc jest też doskonałą propozycją na obiad w zabieganym tygodniu, zapraszam!
To znaczy dla mnie po prostu i tylko ok, ale byli tacy, co się nią zajadali i prosili o dokładkę. Należy ją podać z kwaśną śmietaną, ale alergicy oczywiście zapominają o tym fakcie.
Rumsztyk z cebulką, smakowity aromatyczny kotlet z mięsa siekanego lub grubo mielonego. Bez dodatku jajka i bułki tartej jak tradycyjny mielony, za to z dodatkiem podsmażonej cebulki. W czasach PRL-u serwowała go niemal każda restauracja.
Pasta śledziowa z jajkiem - tylko dwa składniki i pyszna pasta na kanapki gotowa. Prosta, tania i do zrobienia w ekspresowym tempie. Możesz ją przygotować na dwa sposoby, drobniutko posiekać śledzia i ugotowane na twardo jajka lub oba składniki po prostu zmiksować.
Czas na dodatki, dziś klasyk - hummus czyli pasta z ciecierzycy i (jako pewna nowość) - wspaniały sos z sera feta ubitego na lekki krem z dodatkiem jogurtu greckiego. Istna poezja!
Dobra wiadomość dla wszystkich miłośników słonych przekąsek będących na diecie - znalazłam sposób jak przygotować domowe chipsy bez tony tłuszczu. Wychodzą pięknie zarumienione i chrupiące. Najlepiej smakują na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika.
Te jaglano-kokosowe praliny są wegańskie, bezglutenowe, bezcukrowe, a do ich przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników i chwila czasu. Ale pewnie zastanawiacie się jak smakują i czy warto się za nie zabierać? Są pyszne, choć masę jaglano-kokosową radzę dosłodzić wg własnego uznania i smaku
Zupa grzybowa, najbardziej aromatyczna ze wszystkich zup, a przygotowana z suszonych grzybów podwójnie uwodzi i aromatem i smakiem. Dodatkowo wzbogaciłam ją porcja mrożonych borowików.
Świetnie sprawdziły się na świątecznym stole, ale będą też doskonałe na każdą imprezę. Przeglądając moje zasoby odkryłam, że nie umieściłam tego przepisu na blogu, więc dzielę się nim teraz bo warto, polecam gorąco!
Aktualnie mój ulubiony koktajl :) Dojrzałe mango, jogurt, woda i kardamon - tylko tyle potrzeba by uzyskać pyszny napój. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie to zmieńcie :)