Śledzie w miodowej cebuli
W szale przedświątecznego gotowania odkryłam w lodówce paczkę śledzi w oleju. Szkoda byłoby gdyby się zmarnowały, więc wyszukałam w internecie przepis na ich szybkie przygotowanie. Traf chciał, że trafiłam tutaj i jakoś ta miodowa cebula do mnie przemówiła. Przygotowałam w kilka chwil, wsadziłam do słoika i o nich zapomniałam. Po wyjęciu następnego dnia okazało się, że są przepyszne! Były tak smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu, że postanowiłam wrzucić je też na bloga. Świetnie sprawdziły się na świątecznym stole, ale będą też doskonałe na każdą imprezę. Przeglądając moje zasoby odkryłam, że nie umieściłam tego przepisu na blogu, więc dzielę się nim teraz bo warto, polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Śledzie w miodowej cebuli(6-8 porcji)
Składniki:
- 6 mięsistych filetów śledziowych z oleju, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 4 duże cebule, pokrojone w plasterki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu z białego wina
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej 2 łyżki na dużej patelni, włóż cebulę i podsmaż na średnim ogniu do zeszklenia.
- Następnie dodaj olej, koncentrat pomidorowy, miód i ocet, dopraw solą i pieprzem do smaku i podgrzej jeszcze przez 2-3 minuty. Odstaw do przestygnięcia.
- Do przestygniętej cebuli wmieszaj filety, przełóż do słoika i odstaw na noc do lodówki.
Smacznego!
English version
Herring with honeyed onion(6-8 servings)
Ingredients:
- 6 herring fillets, cut into 2 cm pieces
- 4 large onions, sliced
- 2 tablespoons tomato paste
- 2 tablespoons honey
- 2 tablespoons white wine vinegar
- 1/2 cup vegetable oil
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Heat 2 tablespoons in a large pan, add onion and cook over medium heat until translucent.
- Add oil, tomato paste, honey and vinegar, season with salt and pepper to taste and cook for 2-3 minutes. Set aside to cool.
- Mix in herring, transfer to a jar and palce in the refrigerator, preferably overnigt.
Enjoy!