Rumsztyk z cebulką z mięsa wieprzowego

Zdjęcie - Rumsztyk z cebulką z mięsa wieprzowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Rumsztyk z cebulką, smakowity aromatyczny kotlet z mięsa siekanego lub grubo mielonego. Bez dodatku jajka i bułki tartej jak tradycyjny mielony, za to z dodatkiem podsmażonej cebulki. W czasach PRL-u serwowała go niemal każda restauracja. Dziś kompletnie zapomniany, a szkoda, bo smakowitości nie da się mu odmówić.
Choć wiadomo, że rumsztyk czy befsztyk to kawałek smażonego mięsa wołowego, to dawny rumsztyk z mięsa wieprzowego jest równie smaczny.

Zdjęcie - Rumsztyk z cebulką z mięsa wieprzowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
600 g mięsa wieprzowego z łopatki
kilka łyżek goracej wody
3 duże cebule
smalec
sól, pieprz

Wykonanie:
  • mięso posiekać lub zmielić w maszynce na dużych oczkach. Doprawić solą i pieprzem, dodać gorącą wodę. Dłonie zwilżyć olejem i formować owalne kotlecki, następnie każdego spłaszczyć
  • układać na rozgrzanej patelni i smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Zdjąć kotlety z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w półkrążki cebulę
  • do gotowej cebuli dołożyć kotleciki, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i podsmażyć kilka mint, by smaki się połączyły
  • podawać z ulubioną surówką i tłuczonymi ziemniaczkami

SMACZNEGO !
Zdjęcie - Rumsztyk z cebulką z mięsa wieprzowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy