Kurczak Tikka Masala
Dziś przedstawiam rozgrzewające danie, idealne na szybki obiad w te chłodne dni. Dawno, dawno temu publikowałam już przepis na te pyszności autorstwa Jamiego Olivera, jednak tym razem proponuję wersję Gordona Ramsaya z jego programu „The F Word”, która jest bardziej przyjazna dla przeciętnego konsumenta, gdyż jest łatwiejsza w przygotowaniu, no i mniej pikantna:) Pyszne, soczyste mięso z kurczaka w rewelacyjnie aromatycznym sosie na bazie pomidorów i cebuli z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom indyjskich smaków. Ponadto, danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc jest też doskonałą propozycją na obiad w zabieganym tygodniu, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Kurczak Tikka Masala(4 porcje)
Składniki:
- olej roślinny do smażenia
- 1 duża cebula, obrana i pokrojona w plasterki
- 1 -2 świeże zielone lub czerwone papryczki chili, pokrojone w kostkę
- 3 cm kawałek świeżego imbiru,obrany i drobno posiekany
- 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 400g puszka krojonych pomidorów
- 4 piersi lub nadudzi z kurczaka bez kości, pokrojone w kostkę
- 10 suszonych liści curry
- 4 -6 dużych łyżek jogurtu naturalnego
- garść świeżej kolendry, posiekanej i trochę do podania
Przygotowanie:
- Rozgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni, włóż cebulę i smaż przez 2 minuty. Dodaj papryczki chili, imbir i czosnek i smaż przez 2-3 minuty.
- Dodaj chili w proszku, kurkumę, garam masalę i cukier, wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Przełóż zawartość patelni do pojemnika blendera i zmiksuj na gładki sos.
- Do patelni po sosie wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć kurczaka i smaż aż się ładnie zarumieni z każdej strony. Przelej sos do patelni z kurczakiem i dodaj liście curry. Gotuj przez 10 minut lub aż kurczak przestanie być surowy w środku. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
- Wymieszaj delikatnie jogurt, posiekaną kolendrą i podawaj danie z ryżem, posypane resztą kolendry.
Smacznego!
English version
Chicken Tikka Masala(4 servings)
Ingredients:
- vegetable oil
- 1 large onion, peeled and sliced
- 1 -2 fresh green or red chilli peppers, chopped
- 3 cm piece fresh ginger, chopped
- 3 garlic cloves, peeled and minced
- 1⁄2 teaspoon chili powder
- 1 teaspoon turmeric
- 2 teaspoons garam masala
- 1 tablespoon brown sugar
- 1 tablespoon tomato paste
- 400g can of chopped tomatoes
- 4 boneless chicken breasts or thighs, cubed
- 10 dried curry leaves
- 4 -6 big tablespoons natural yogurt
- handful fresh coriander, chopped and some for serving
Preparation:
Enjoy!