Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala

Dziś przedstawiam rozgrzewające danie, idealne na szybki obiad w te chłodne dni. Dawno, dawno temu publikowałam już przepis na te pyszności autorstwa Jamiego Olivera, jednak tym razem proponuję wersję Gordona Ramsaya z jego programu „The F Word”, która jest bardziej przyjazna dla przeciętnego konsumenta, gdyż jest łatwiejsza w przygotowaniu, no i mniej pikantna:) Pyszne, soczyste mięso z kurczaka w rewelacyjnie aromatycznym sosie na bazie pomidorów i cebuli z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom indyjskich smaków. Ponadto, danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc jest też doskonałą propozycją na obiad w zabieganym tygodniu, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczak Tikka Masala

(4 porcje)

Składniki:

  • olej roślinny do smażenia
  • 1 duża cebula, obrana i pokrojona w plasterki
  • 1 -2 świeże zielone lub czerwone papryczki chili, pokrojone w kostkę
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru,obrany i drobno posiekany
  • 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400g puszka krojonych pomidorów
  • 4 piersi lub nadudzi z kurczaka bez kości, pokrojone w kostkę
  • 10 suszonych liści curry
  • 4 -6 dużych łyżek jogurtu naturalnego
  • garść świeżej kolendry, posiekanej i trochę do podania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni, włóż cebulę i smaż przez 2 minuty. Dodaj papryczki chili, imbir i czosnek i smaż przez 2-3 minuty.
  2. Dodaj chili w proszku, kurkumę, garam masalę i cukier, wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty.
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
  4. Przełóż zawartość patelni do pojemnika blendera i zmiksuj na gładki sos.
  5. Do patelni po sosie wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć kurczaka i smaż aż się ładnie zarumieni z każdej strony. Przelej sos do patelni z kurczakiem i dodaj liście curry. Gotuj przez 10 minut lub aż kurczak przestanie być surowy w środku. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  6. Wymieszaj delikatnie jogurt, posiekaną kolendrą i podawaj danie z ryżem, posypane resztą kolendry.

Smacznego!

Zdjęcie - Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Chicken Tikka Masala

(4 servings)

Ingredients:

  • vegetable oil
  • 1 large onion, peeled and sliced
  • 1 -2 fresh green or red chilli peppers, chopped
  • 3 cm piece fresh ginger, chopped
  • 3 garlic cloves, peeled and minced
  • 1⁄2 teaspoon chili powder
  • 1 teaspoon turmeric
  • 2 teaspoons garam masala
  • 1 tablespoon brown sugar
  • 1 tablespoon tomato paste
  • 400g can of chopped tomatoes
  • 4 boneless chicken breasts or thighs, cubed
  • 10 dried curry leaves
  • 4 -6 big tablespoons natural yogurt
  • handful fresh coriander, chopped and some for serving

Preparation:

  1. Heat 2 tbsp oil in a large pan, add the onion and cook for 2 minutes. Add chilli peppers, ginger and garlic and cook for 2-3 minutes.
  2. Add chili powder, turmeric, garam masala and sugar, stir and cook for 1-2 minutes.
  3. Add tomato paste and tinned tomatoes, stir and cook for a 5 minutes.
  4. Transfer sauce to a food processor and blitz until smooth.
  5. Add 1 tbsp fresh oil into the pan in which you cooked the sauce and fry the chicken until lightly coloured. Pour the sauce back into the pan and add the curry leaves. Simmer for 10 minutes, or until chicken is cooked.
  6. Stir in the yogurt, chopped coriander and serve, garnishing with the remaining coriander. Serve with rice.

Enjoy!

Zdjęcie - Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów