Domowe chipsy z piekarnika

Domowe chipsy z piekarnika
Dobra wiadomość dla wszystkich miłośników słonych przekąsek będących na diecie - znalazłam sposób jak przygotować domowe chipsy bez tony tłuszczu. Wychodzą pięknie zarumienione i chrupiące. Najlepiej smakują na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika.

Zdjęcie - Domowe chipsy z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 270 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml wrzątku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce w plastry. Moje chipsy miały grubość ok. 2-3 mm.Płuczemy 4 razy w bardzo zimnej wodzie w celu usunięcia skrobi.Woda powinna być przejrzysta za 4 razem. Cukier rozpuszczamy we wrzątku. Ziemniaki zalewamy jeszcze raz zimną wodą i dodajemy mieszankę z cukrem. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Osuszamy ziemniaki na ścierce - powinny być bardzo dokładnie wytarte. Wrzucamy je do miski dodajemy sól oraz oliwę i mieszamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy przez 10 minut bez termoobiegu, a następnie 7 minut z termoobiegiem. Po tym czasie wyciągamy chipsy i obracamy na drugą stronę. Pieczemy jeszcze 7 minut z termoobiegiem. Jeśli chcecie możecie je doprawić różnymi przyprawami - papryką, suszonym czosnkiem lub cebulką.

Zdjęcie - Domowe chipsy z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Kategorie przepisów