Warzywne curry z zielonej soczewicy
W styczniowy, mroźny wieczór nie ma nic lepszego niż miska warzywnego curry, znad której unosi się strużka pary. Pachnące, rozgrzewające danie pełne dalekowschodnich aromatów to właśnie to, co sprawia, że robi się cieplej po długim spacerze, co poprawia humor po gorszym dniu w pracy i odpręża po całym popołudniu spędzonym w ulicznym korku. Jest to danie, które można przygotować z tego, co znajdzie się w domowej spiżarni.
U mnie soczewica jest zawsze, tak jak czosnek, marchewka i podstawowe przyprawy. Warzywne curry z zielonej soczewicy mogę mieć w zasadzie o każdej porze. Nie straszny mi wielki mróz, ani wieczorny głód, ani nawet niespodziewani goście, którzy zawsze są u nas mogą liczyć na coś pysznego.
Składniki:
(4 porcje)
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 250g marchwi (2szt)
- 250g batatów (1 bulwa)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżka startego, świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól, pieprz do smaku
- świeża kolendra
- 1 szalotka
- oliwa
- opcjonalnie garść szpinaku, jarmużu lub zielonej fasolki szparagowej
Przygotowanie krok po kroku:
- czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na drobnej tarce razem z imbirem. Dodaj zmieloną kolendrę oraz kmin. Dodaj 1/4 szklanki wody i utrzyj całość na pastę. Odstaw.
- Szalotkę posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy.
- Gdy szalotka zmięknie, dodaj przygotowaną wcześniej pastę i podsmażaj aż płyn niemal całkowicie odparuje, a przyprawy zaczną intensywnie pachnieć.
- Dodaj soczewicę i zalej 1/2 litra wody. Dopraw lekko solą do smaku i duś pod przykryciem 20 minut w razie konieczności uzupełniając wodę.
- W tym czasie obierz marchewkę i batata. Marchew pokrój w ukośne plastry, batata w kostkę.
- Po 20 minutach dodaj warzywa, kurkumę oraz pieprz cayenne. Duś kolejne 10-15 minut lub d czasu aż całość będzie miękka.
- Jeśli dodajesz fasolkę lub jarmuż, dodaj je razem z marchewką i batatem, natomiast szpinak tuż przed zdjęciem potrawy z ognia.
- Dopraw całość solą i pieprzem do smaku i posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
- Podawaj z ryżem lub naan.
Smacznego!