Chrupiące ciasto i owocowe nadzienie. Tak mało, a jednocześnie tak dużo. Takie trójkąty z jabłkami to po prostu małe pyszności. Ja wolę mniejsze ciastka, ale można oczywiście zrobić mniej, za to większe. Jak kto woli. :)
Moja dzisiejsza propozycja jest jeszcze inna. Proponuję Wam zdrowe nadzienie jaglane. Jabłka faszerować możecie kaszą jaglaną lub płatkami jaglanymi ( uprzednio ugotowanymi ) oraz orzechami i żurawiną. Jest to danie niezwykle smaczne, a zarazem zdrowe i dietetyczne.
Na uczelni ostatnie zaliczenia, a moja faza na czekoladowe słodkości trwa w najlepsze. Dziś dzielę się przepisem na ciasto czekoladowe bez dodatku mąki. Jest ciężkie i treściwe. Pyszne!
Tym razem według Karola Okrasy, halibuta zamieniłam na dorsz, bo nie miałam czasu na szukanie go.Rybka pyszna, sos idealnie do niej pasuje, jak zwykle super :-).
Nie jest to może jakieś wykwintne, eleganckie danie, ale z całą pewnością posmakuje większości z Was. Kiełbaski w mojej wersji są pieczone w piekarniku. Polane pysznym pomidorowym sosem z dodatkiem curry i podane z frytkami będą świetnym pomysłem na obiad, za który wasze drugie połówki z pewnością Wam podziękują :)
Wygląda rewelacyjnie, smakuje pysznie, a pracy przy nim niewiele. Delikatna masa z kaszy manny przełożona herbatnikami, oblana polewą czekoladową i posypana wórkami kokosowymi tworzy niesamowitą całość. Polecam to szybkie i mało skomplikowane ciasto bez pieczenia.
Pulpeciki pełne ziół i przypraw, z ciągnącym się serowym wnętrzem, polane sosem pomidorowym to ciekawy pomysł na odświeżenie i uatrakcyjnienie tradycyjnego przepisu. Zasmakują zarówno najmłodszym jak i starszym fanom dobrej kuchni. W wersji dla tych drugich smak można podkręcić dodając papryczki chili lub jalapeno.
Dzisiejsze placuszki całą swoją słodycz zawdzięczają ukrytym w środku bananom i jabłku. Dodatkowo, dzięki zawartości owoców, są niezwykle wilgotne i lekkie zarazem. Nie chcę wyjść na samochwałę, ale… jestem pewna, że je pokochacie!
Co zrobić z wczorajszymi ziemniakami? Można zrobić kopytka, można pyzy, można kluski leniwe, zapiekankę, a można też krokieciki. Dobre, kremowe w środku, bardzo chrupiące na zewnątrz.
Okrągła cukinia nie tylko wygląda zjawiskowo i jest wyjątkowo fotogeniczna, to super zdrowe warzywo, nie wiem dlaczego, ale ciągle niedoceniane. Okrągła odmiana cukinii jest dużo wygodniejsza do faszerowania niż jej podłużna krewniaczka.
Latem w mojej kuchni zdecydowanie więcej jest dań lekkich, prostych i szybkich w wykonaniu. Bazujących na świeżych, sezonowych warzywach - takich jak ta banalnie prosta zapiekanka. Cztery składniki - trzy rodzaje warzyw i mozzarella- i obiad gotowy. Smacznie, zdrowo i kolorowo :)
Koktajl przyśpieszający odchudzanie Wszystkie żółte, pomarańczowe, czerwone i zielone warzywa i owoce zawierają dużo beta karotenu, błonnika który poprawia przemianę materii. Kolor pomarańczowy wpływa na zabarwienie skóry, która wygląda na lekką opaloną