Pory z koperkiem na ciepło
Super prosto, w miarę szybko i bardzo smaczne. Pory na ciepło z dużą ilością koperku, podduszone na patelni, to świetny dodatek do drugiego dania. Bardzo polecam.
składniki
400 g - 2 duże pory, tylko białe i jasnozielone części
2 łyżki masła
1 łyżka wody
łyżka posiekanego koperku
sól do smaku
pieprz
Przygotowanie
Pory przekroić wzdłuż na dwie części a następnie każdą z części pokroić na półplasterki gr ok 3-4 mm. opłukać , dobrze osączyć wodę na sicie. Na patelni roztopić masło, dodać pory, wymieszać. Dolać łyżkę wody, posolić. Patelnię przykryć, dusić na bardzo małym ogniu ok 25 minut, do czasu aż pory zmiękną. Co jakiś czas zamieszać. Po tym czasie odkryć i jeżeli to konieczne, odparować nadmiar wody. Wymieszać z posiekanym koperkiem, doprawić pieprzem i solą. Podawać ciepłe jako dodatek do mięs. Smacznego!
składniki
400 g - 2 duże pory, tylko białe i jasnozielone części
2 łyżki masła
1 łyżka wody
łyżka posiekanego koperku
sól do smaku
pieprz
Przygotowanie
Pory przekroić wzdłuż na dwie części a następnie każdą z części pokroić na półplasterki gr ok 3-4 mm. opłukać , dobrze osączyć wodę na sicie. Na patelni roztopić masło, dodać pory, wymieszać. Dolać łyżkę wody, posolić. Patelnię przykryć, dusić na bardzo małym ogniu ok 25 minut, do czasu aż pory zmiękną. Co jakiś czas zamieszać. Po tym czasie odkryć i jeżeli to konieczne, odparować nadmiar wody. Wymieszać z posiekanym koperkiem, doprawić pieprzem i solą. Podawać ciepłe jako dodatek do mięs. Smacznego!