Na imprezę: hummus i krem z fety
Nie będę chyba oryginalna jeśli powiem, że gdy zapraszam gości wcale nie lubię urobić się po pachy i spędzić w kuchni długich godzin. Moja ulubiona opcja- zestaw przekąsek, które możemy dowolnie łączyć, do tego grzanki, warzywa pokrojone w słupki, może torilla lub domowe, drożdżowe bułeczki.
Czas na dodatki, dziś klasyk- hummus czyli pasta z ciecierzycy i (jako pewna nowość)- wspaniały sos z sera feta ubitego na lekki krem z dodatkiem jogurtu greckiego. Istna poezja!
Przygotowanie hummusu to naprawdę prosta sprawa! Jeśli mam czas (lub po prostu nie zapomnę ;) dzień wcześniej namaczam ciecierzycę, gotuję ją i na tej bazie przygotowuję hummus. W wersji ekspresowej- używam ciecierzycy z puszki. Jeśli chcę, aby hummus zyskał piękny, różowy kolor- miksuję go z dodatkiem kawałka wcześniej upieczonego buraczka. Poza tym na hummus składa się tylko składników, oprócz ciecierzycy to tahina (pasta z sezamu), czosnek, sok z cytryny i sól.
Oba „sosy” podaję z chlustem dobrej oliwy na wierzchu, dla mnie to dodatek obowiązkowy!
Składniki- hummus
- ciecierzyca - 2 szklanki, ugotowana + woda pozostawiona po gotowaniu
- tahina - 4 łyżki
- czosnek - 1 ząbek
- sok z cytryny - do smaku, wyciśnięty z ok 1 owou
- sól - do smaku
- wędzona papryka, pestki granata, oliwa - do podania
- krem z fety
- feta - 1 opakowanie (200 g)- użyjcie prawdziwej greckiej fety
- jogurt grecki - 4 łyżki
- suszone oregano, skórka otarta z cytryny, oliwa - do podania
Hummus:
opcja I- suszoną ciecierzycę (1 szklankę) zalej wod i odstaw do napęcznienia na całą noc. Ciecierzycę odsącz, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (jeśli wyjmiesz z wody ziarenko i zgnieciesz je między palcami powinno bez żadnego oporu rozpaść się). Odlej (zachowaj wodę) i ostudź.
opcja II- ciecierzycę z puszki odlej (zachowaj wodę).
Ciecierzycę umieść w misce, dodaj ząbek czosnku, tahinę i kilka łyżek wody z ciecierzycy. Miksuj ręczny blenderem, aż uzyskasz gładki krem. Konieczne będzie stopniowe dodawanie płynu od ciecierzycy, aby hummus miał gładką konsystencję. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą.
Przed podaniem posyp (opcjonalnie) szczyptą wędzonej papryki, ozdób ziarenkami granatu i obowiązkowo polej chlustem dobrej oliwy.
Krem z fety:
Fetę (tę prawdziwą, grecką) umieść w pojemniku blendera (o ostrzy w kształcie litery "S"), dodaj jogurt i miksuj, aż uzyskasz jedwabisty krem. Przełóż go do miseczki, wierzch posyp świeżo otartą skórką cytrynową, posyp oregano i skrop oliwą.